• De lege voetbalkantine van ASH Hellouw tijdens Corona.
• De lege voetbalkantine van ASH Hellouw tijdens Corona. Foto: Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

Geen publiek, geen omzet, maar nog wel voetbal

'We hebben de omzet hard nodig'

regio • Het was een vreemde gewaarwording om zaterdagmiddag rond half drie op het Leerdamse Glaspark rond te lopen. Waar het normaal een drukte van belang is, was het nu vrijwel uitgestorven. Een paar lagere elftallen werkten hun voetbalwedstrijdjes af en van het hockeyveld klonk het getik van de sticks tegen de harde bal. Op het hoofdveld speelde de Leerdamse hoofdmacht tegen FC Breukelen. Niet zoals gebruikelijk voor het oog van een paar honderd toeschouwers, maar voor slechts een handjevol mensen. Een paar reserve- en geblesseerde spelers, wat bestuursleden en een enkele steward.

Met de onophoudelijke regen die uit de hemel viel, werd het een haast spookachtig tafereel. In ieder geval niet iets om heel vrolijk van te worden. Op het veld viel de afwezigheid van het publiek nog mee, vond LRC'er Ricardo Papilaja. "Op zich merk je er niet heel veel van als je op het veld met de wedstrijd bezig bent", zei de middenvelder. "Het is niet zo dat er normaal duizenden mensen staan. En zeker met deze weersomstandigheden is het altijd wel wat rustiger."


Even niet

Toch wilde Papilaja niet koste wat kost blijven voetballen. "Van mij hadden ze het programma er voorlopig uit mogen gooien. Dit is voor het competitieverloop helemaal niks." Ook LRC-trainer Emanuël Sluis had er geen problemen mee gehad om even niet te spelen. "Voetballen doe je ook voor het publiek en de beleving rondom de wedstrijden. Nu lijkt het meer op oefenen. De teambuilding en sfeer rond wedstrijden en trainingen mis je nu volledig. Ik denk dat spelen voor publiek best mogelijk was geweest, maar daar ga ik niet over. Als mensen daar anders over denken, dan denk ik dat je beter kunt zeggen: nu maar even niet."


Kantine

Ook in Spijk hadden ze graag gezien dat er voorlopig even niet gevoetbald zou worden. De reden is simpel: SVS'65 kan de kantine-inkomsten amper missen. "We zijn een klein clubje met een lage contributie om iedereen binnen boord te kunnen houden,", zegt vice-voorzitter John van Genderen. "Daarom hebben we de omzet van de kantine heel hard nodig." Het eerste elftal had moeten aantreden tegen Leerdam Sport, maar door een positieve test bij de Leerdammers werd die wedstrijd afgelast. "Het klinkt natuurlijk niet leuk, maar dat kwam ons niet slecht uit. Hopelijk kunnen we die wedstrijd een keer mét publiek inhalen." Van Genderen heeft overigens sowieso zijn vraagtekens bij de maatregelen. Hij is ook trainer/coach van het tweede elftal dat wel in actie kwam. "Na de wedstrijd moeten we dan met z'n allen zo snel mogelijk van het complex af. Dan lopen we honderd meter verder en kunnen we in het dorpshuis terecht om nog een biertje te drinken. Het is toch vreemd dat dat daar wel en op de club niet mag?"


Afgelastingen

Ook de wedstrijd van Beesd bij Well werd afgelast vanwege een besmetting. Voor Beesd was dat echter niet bij de tegenstander, maar binnen de eigen ploeg. "Dat is wel even hectisch", vertelt Cees Brouwer, bestuurslid technische zaken van de vierdeklasser. "Op dinsdag hoorden we dat een speler van ons positief getest was. Die heeft natuurlijk niet meer getraind. Op woensdagochtend kreeg echter nog een andere speler klachten en die had wél getraind. Hij zou zaterdag pas getest worden. Toen hebben we gelijk contact opgenomen met de KNVB en ze de situatie voorgelegd. Zij hebben ons enorm goed geholpen. Ze gaven aan de we absoluut geen risico moesten nemen en dat de wedstrijd meteen afgelast zou worden. Ook het contact met Well daarna was prima."


Brouwer begrijpt de weerstand tegen de maatregelen, maar staat er zelf iets anders in. "Natuurlijk hebben we als clubs omzet nodig. Die was de eerste weken van het seizoen heel goed en dat was nodig ook. het is dus een moeilijke afweging, maar als bestuur gaan wij ook aan de voorzichtige kant zitten, want je bent wel verantwoordelijk voor je club. En ik vind het wel heel fijn dat er in ieder geval nog gesport kan worden. Veel mensen zitten heel veel thuis, zowel volwassenen als jongeren. Dan is het echt een uitlaatklep om in ieder geval nog even te kunnen sporten. Die behoefte is er echt."