Twee bewoners overleden op locatie Meesplein

leerdam • Twee bewoners van woonzorgcentrum Meesplein in Leerdam zijn afgelopen weekend overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zij waren beiden eerder al positief getest op COVID-19. "We leven mee met familie en naasten en wensen hun heel veel sterkte toe", aldus de directie van zorgorganisatie Present op de eigen website. Over de achtergronden en omstandigheden van de overleden bewoners wil Present vanwege privacy redenen niet ingaan.

Bij een coronatest in het Leerdamse woonzorgcentrum werden vorige week maandag in totaal 20 bewoners en ook 20 medewerkers positief getest. Dat schrijft bestuurder Janneke Louisa-Muller in een mail die dinsdag is verstuurd naar (eerste) contactpersonen van de bewoners. Vier bewoners kregen een negatieve uitslag. Afgelopen maandag zijn bewoners en personeelsleden opnieuw getest. "De incubatietijd van het coronavirus ligt tussen de 2 en 14 dagen en iemand die besmet is vertoont vaak pas na enkele dagen klachten", aldus Muller. "Vanaf het moment van besmetting heeft het virus tijd nodig om zich te vermenigvuldigen om ook aangetoond te worden met een test." Op maandag 28 september werden bewoners en personeel weer getest.

De hygiënemaatregelen in het woonzorgcentrum zijn inmiddels verder aangescherpt. De reguliere schoonmaak is uitgebreid. Een gespecialiseerd extern schoonmaakbedrijf zal driemaal per dag extra schoonmaken. Verwanten kunnen een bezoek brengen aan de bewoners, maar wel onder strikte voorwaarden. Per bezoekmoment mogen één of twee bezoekers tegelijk een bezoek brengen aan een bewoner. Het bezoek mag alleen plaatsvinden op afgesproken tijden. Bezoekers mogen geen gebruik maken van de lift en ze moeten een chirurgisch mondkapje, handschoenen, schort en bril dragen. Er mag geen gebruik worden gemaakt van de huiskamer. Bewoner en bezoeker mogen wel even naar het dakterras, maar alleen als de bewoner persoonsbeschermende middelen draagt.


Radar Nee doet beroep op gemeente

west betuwe • Bewonerscomité Radar Nee gaat procederen bij de Raad van State tegen de komst van een militair radarstation. De initiatiefnemers hopen op unanieme stevige support van gemeente West Betuwe. "Wat voor de zaak heel belangrijk is dat West Betuwe zowel een reactie geeft op het voorontwerp, als ook formeel haar zienswijze indient bij het definitief ontwerp", schrijft het comité in een brief. "Deze reactie en zienswijzen zijn heel belangrijk omdat het signaal van de lokale overheid die samen met de participerende burgers optrekt tegen de landelijke overheid een signaal is dat de besluitvorming van de Raad van State positief kan en zal beïnvloeden."