• Rolia Wiggelinkhuijsen van BlauwZaam (linksvoor) en o.a. bestuurders uit de regio heffen het glas.
• Rolia Wiggelinkhuijsen van BlauwZaam (linksvoor) en o.a. bestuurders uit de regio heffen het glas. Foto: Peter Paul Klapwijk

Ondertekening beheerconvenant en ambitie groenste fietsnetwerk

Impuls voor biodiversiteit in regio

regio • Op zijn tenen sluipt Anthonie Stip, medewerker van de Vlinderstichting, door de zaal van dorpshuis De Spil in Bleskensgraaf. Zijn 25 cursisten maken het examen van de cursus KleurKeur, over ecologisch bermbeheer. Na afloop zullen gemeenten in de regio diverse convenanten ondertekenen ter verbetering van biodiversiteit en groen in de regio.

In een andere zaal volgen nóg 25 cursisten de cursus, onder leiding van Anthonies collega Kars Veling. Het zijn mensen van allerlei pluimage, onder wie ambtenaren van gemeenten in de regio, aannemers die voor gemeenten het bermbeheer uitvoeren, mensen van het Zuid-Hollands Landschap, de Natuur- en Vogelwacht, het Waterschap Rivierenland en vrijwilligers van Prachtlint.


Maaisel afvoeren

Veel cursisten horen bekende dingen, maar leren ook wat nieuws. Coos van Lith van Vijfheerenlanden is toezichthouder op het maaibestek in zijn gemeente. “Twee jaar geleden zijn we meer gaan letten op biodiversiteit. Onze wethouder gaat straks het convenant tekenen. Wat ik net heb geleerd is dat er een jaar of drie aan vooraf gaat voordat je een bloemrijke berm hebt. Je moet eerst een paar jaar op een goede manier maaien en het maaisel afvoeren. Dat wist ik niet.”


Nieck Alderliesten, vrijwilliger bij Prachtlint vindt het waardevol dat uitvoerders kennis opdoen. “Iemand die op een maaimachine zit wil wel weten waarom hij op een plek vaker moet gaan maaien bijvoorbeeld.”

Ewout Aantjes uit Wijngaarden, eigenaar van Aantjes Projecten, was een van de eerste ondertekenaars van het beheerconvenant. “Ik hoor niet echt nieuwe dingen”, zegt hij. “Maar tien jaar geleden hoorde je dit nooit. Opdrachtgevers zijn nu bezig met biodiversiteit, er is steeds meer aandacht voor in de media. Het is goed dat de ambtenaren van verschillende gemeenten elkaar vanmiddag spreken. Maar het is jammer dat er niet veel aannemers bij zijn.”


Voor Marien Verwolf van Waterschap Rivierenland was het interessant om te horen dat het inzaaien voor meer biodiversiteit niet de eerste keuze is. “Met goed beheer heb je het meeste resultaat. Als je aannemers meeneemt in het verhaal, er voldoende aandacht aan schenkt, werken ze zoals wij willen. Wij hebben zelf de maaiers een keer bij elkaar geroepen. Je ziet dat ze er lol aan beleven. Als je als opdrachtgever alleen een bestekje maakt, gaat het mis. Je moet het goed uitleggen, dan is de bereidheid er echt wel.”