Sanering in Spijk gaat zes maanden duren

spijk • Het ophogen en inpakken van de vervuilde LD-slakken op het golfterrein in Spijk is milieutechnisch een duurzame oplossing. Dat concludeert adviesbureau Royal Hashkoning DHV. De gemeenteraad had begin juli om een risicoanalyse gevraagd voor twee saneringsvarianten, waarbij de 'inpak'-variant wordt vergeleken met het afvoeren van de slakken.

Bij de inpak-methode moet de milieu-veiligheid maximaal zijn geborgd, schrijft het college van West Betuwe in een brief aan de gemeenteraad. "Aangezien de aannemer werkt in een zettingsgevoelig gebied moet hij het aanbrengen van de ophooglaag (de laag onder de staalslakken) zorgvuldig uitvoeren. De dikte van de ophooglaag is zorgvuldig bepaald op basis van gebiedsmetingen en houdt rekening met mate van samendrukbaarheid van het veen in de ondergrond."

De werkzaamheden zijn eind augustus gestart om op de locatie een waterzuiveringsinstallatie te plaatsen. Daarmee wordt het water dat in contact is geweest met de LD-staalslakken gezuiverd. De komende maanden zullen de slakken worden samengebracht in een tijdelijk depot. De hele operatie gaat ongeveer zes maanden duren.

Het tijdelijk depot zal worden afgedekt met folie, zodat het regenwater niet meer in contact kan komen met de vervuilde slakken. Tegelijkertijd start de aannemer met het aanbrengen van de ophooglaag van zand. Op deze laag komen uiteindelijk de ingepakte LD-staalslakken te liggen. Ook maakt de aannemer een ringsloot om het terrein heen. Dit is om het verontreinigd water af te vangen en naar de waterzuivering te geleiden. De aanleg van de ringsloot moet de aannemer binnen vier maanden na de start van de werkzaamheden afronden. Verder moet de aannemer vanaf de herstart van het werk elke drie maanden de kwaliteit van het grondwater op het terrein laten controleren.