• Mari Hanegraaf met lintje.
• Mari Hanegraaf met lintje. Foto: Aangeleverd

Lintje voor gedreven restaurateur

acquoy • Restaurateur Mari Hanegraaf uit Acquoy ontving vorige week tijdens werkzaamheden in kasteel De Haar in Utrecht een koninklijke onderscheiding.

Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het bijhorende lintje werd uitgereikt door burgemeester Servaas Stoop. Hanegraaf kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn inzet bij diverse restauraties, zoals kasteel De Haar in Utrecht. Hij heeft zich daar meer dan 20 jaar met hart en ziel voor ingezet. Dit ‘sprookjeskasteel’ van architect Cuypers was hard toe aan een opknapbeurt. Bijna ieder onderdeel is de afgelopen twee decennia wel aan de beurt geweest. De funderingen, bruggen, poorten, kademuren, het park en de tuin en het exterieur en interieur van het Kasteel zelf. "Een dergelijke complexe restauratie vraagt om inventiviteit, restauratiekennis en heel veel samenwerking", zei burgemeester Stoop. "U bezit deze kwaliteiten volop en was daarom voor deze klus de juiste man op de juiste plaats. U combineerde dit bovendien met een enorme drive. Uw kritische blik, uw manier van werken, met veel humor en teamgeest, en uw bijzondere kennis en ervaring met restauraties, hebben in grote mate bijgedragen aan een unieke en hoogwaardige restauratie van het grootste kasteel van Nederland."

Naast de restauratie had Hanegraaf ook nog tijd om vrijwilligerswerk te doen in Acquoy en Asperen. Al 18 jaar lang houdt hij bij de Hervormde gemeente Acquoy de administratie bij van het kerkelijke blad ‘Kerk Roept’. Bovendien was hij acht jaar lang ouderling-kerkrentmeester en ondersteunt hij nog altijd het college van kerkrentmeesters bij werkzaamheden rondom het kerkgebouw.