• Cees van Epenhuijsen overhandigt de sleutel van de Kringloopwinkel aan zijn opvolgster Ingrid Vente.
• Cees van Epenhuijsen overhandigt de sleutel van de Kringloopwinkel aan zijn opvolgster Ingrid Vente. Foto: Mimi van Rossem

'Zonder vrijwilligers geen Kringloop'

leerdam • Na bijna 12,5 jaar bij de Kringloop Leerdam/ Vijfheerenlanden werkzaam geweest te zijn, geeft bedrijfsleider Cees van Epenhuijsen op 1 oktober het stokje over aan Ingrid Vente.

Met veel genoegen kijkt Cees terug op zijn tijd in Leerdam. Het werk met de vele vrijwilligers, de stagiaires en de klanten daar genoot Cees van. Of zoals Cees opmerkt: “Zonder vrijwilligers geen Kringloop.” Cees die uit commerciële opleidingswereld komt, en daarvoor het hele land door croste, wilde op een gegeven moment iets dichter bij huis werken. Daarom solliciteerde hij bij de Kringloop Leerdam en hij heeft daar geen dag spijt van gehad. “Werken met vrijwilligers, mensen bewust maken van hergebruik, maar ook mensen met een smallere beurs de kans te bieden iets moois voor weinig geld te kopen, daar geniet ik van. Naast het werken met een geweldig team van vrijwilligers genoot ik ervan om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt op weg te helpen naar een betaalde baan of voortzettingtraject. Ik werd er blij van wanneer zij met een grote glimlach op hun gezicht de zaak verlieten.”

Bij zijn aantreden kreeg Cees de opdracht re-integratie vorm te geven. Dit is aardig gelukt gezien de jaarcijfers. Van de 120 vrijwilligers die door de jaren heen bij de Kringloop hebben gewerkt hebben er 60 nu een betaalde baan. Daarnaast was Cees vooral druk met het inrichten van de organisatie en dit resulteerde er in dat in 2015 de Kringloop Leerdam het Keurmerk van de Branchevereniging van Kringloopbedrijven toegewezen kreeg. Opvolger Ingrid Vente merkt hierover op: “Ik kom in een gespreid bedje. Aan mij de taak dit voort te zetten.” En hiermee benadrukt zij dat Cees door zijn inzet de Kringloop als een goed geoliede machine achterlaat. Er staat nu een professionele Kringloopbedrijf dat met de inzet van allen de boogde doelstellingen haalt. Cees: “We hebben een club van vrijwilligers die met hart en ziel in de Kringloop aan de slag zijn en alles goed in handen hebben.”


Wat Cees wel jammer vindt is dat de samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden niet helemaal optimaal verloopt. “Als je ziet wat wij hier bereiken op het gebied van hergebruik van spullen, herintreders op weg helpen en de vele vrijwilligers, dan verwacht je van de gemeente waardering. Zij zien ons als gewoon bedrijf en dat zijn wij niet. We werken zonder winstbejag en zonder subsidie. Van het geld dat binnenkomt, ondersteunen wij sociaal maatschappelijke organisaties.“

Cees verlaat de Kringloop met een gerust hart omdat hij weet dat er een mooie Kringloopwinkel staat met een geweldig team aan vrijwilligers. Maar ook dat er met Ingrid Vente een goede opvolger gevonden is. Zij vindt het een uitdaging om de zaak op deze manier voort te zetten en gaat zich daarnaast inzetten om meer jongeren te betrekken bij de Kringloop Vijfheerenlanden/ Leerdam.