'Visie zonder ambitie'

vijfheerenlanden • D66-fractievoorzitter Klaas de Zwaan vindt dat het college van Vijfheerenlanden een detailhandelsvisie heeft gepresenteerd zonder al te veel ambitie.

"De mogelijkheden voor de toekomst zijn heel beperkt benoemd", zei hij maandag tijdens de behandeling van de visie in de commissie RVE. "In de visie gaat het vooral om locaties en volumes, niet over het type aanbod van winkels, niet over het verblijfsklimaat en niet over uitstraling. Dat is heel gek, want juist op die vlakken kan de concurrentie met internetwinkels worden aangegaan."


'Onpersoonlijk'

De Zwaan vindt de visie onpersoonlijk. "De eigenheid van Vijfheerenlanden wordt te weinig belicht. De kracht zit ook in die kleine, authentieke creatieve ondernemers: de bakker, de slager, de glasgalerie, de kleding- en schoenwinkels, die chique juwelier, dat hippe winkeltje annex lunchroom, die schitterende slijterij in Leerdam. Zij geven het winkelbestand kleur en eigenheid."

Net als D66 vonden ook raadsleden Kees Vermaat (SGP) en Gert Schut (ChristenUnie) de toonzetting van de concept-visie nogal negatief. “Waar is de ambitie?”, vroeg Gert Schut zich af. Vermaat: “We willen niet alleen een doemscenario. Probeer ook de positieve punten te benadrukken."


'Droevige ontwikkeling'

Volgens Henk van Nieuwenhuijzen (CDA) blijkt uit een studie dat kernen met een inwonersaantal van minder dan 25.000 inwoners geen levensvatbare winkelbestanden meer hebben. “Die ontwikkeling zien we in ook in Leerdam en Vianen. We zien steeds meer winkels verdwijnen. Het is een droevige ontwikkeling.” Wel moet er volgens de christendemocraat alles aan gedaan worden om dit onheil te keren.


Tijdelijk PvdA-raadslid Herman Bouwmeester vindt dat je moet oppassen door leegstaande winkelpanden om te zetten naar woningen. “Want als je dat hebt gedaan, kun je niet meer terug.”


Commissielid Ellie Meijdam (VHL Lokaal) kwam met het idee van startersleningen voor jonge ondernemers.