Afbeelding
Foto: Mimi van Rossem

De beroemde gehaktballetjes blijven

Wie Eef en Ien kent, weet dat tijdens het interview de ene anekdote na de andere langs komt. Dit kan ook niet anders want in 42 jaar hebben zij zoveel meegemaakt, gedaan en beleefd dat er geen einde komt aan de woordenstroom om alles te vertellen.

Genoten hebben Eef en Ien van alles, de jaren zijn omgevlogen maar het is ook een tijd geweest van keihard werken. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Dit omdat zij veel producten zelf bereiden. Maar naast het harde werken hebben zij ook genoten van de vele straatfeestjes en, zeker niet te vergeten, de klanten die bij hen de beroemde balletjes en kroketjes kwamen halen. Want hierin hebben de Walters zich zeker onderscheiden. De aandacht voor hun klanten en de vele producten die zij zelf maakten. Van nasi tot slaatjes, de vele broodjes voor bedrijven en natuurlijk de balletjes gehakt.

“Oud Leerdammers die elders in het land wonen, kwamen speciaal langs om de gehaktballetjes, die nog steeds naar een recept van Gradus Meijer worden gemaakt, te kopen. De laatste tijd was er als het ware een run op de balletjes. Er kwam zelfs iemand uit Tilburg die er vijftig tegelijk meenam. “En dit is echt niet nodig hoor, want Koen, onze opvolger gaat de balletjes op dezelfde wijze maken als wij. Kom maar proeven dan kan je zien dat alles hetzelfde blijft”, merkt Ien op.

Eerlijke bruine ogen

Voordat Eef en Ien in 1978 de zaak van Gradus Meijer overnamen, was Eef al een bekend gezicht in Leerdam omdat hij twaalf jaar bedrijfsleider is geweest bij het oude City Theater aan de overkant van de eetsalon. Verder werkte hij toen in dienst van de gemeente op de ambulance en brandweer. Ien was als cheffin werkzaam op de London Rubber Compagnie. Bij de oud Leerdammers beter bekend als de condoom– en ballonfabriek.

Dat het echtpaar de stap zette naar de horeca kwam omdat Ien graag iets voor zichzelf wilde beginnen. Het beginkapitaal kregen zij van de NMB bank. Die had zoveel vertrouwen in Ien haar eerlijke bruine ogen dat zij een starterslening verstrekte. En die eerlijkheid is er nog steeds. Ien, die al haar trouwe klanten bij naam kent, neemt zeker geen blad voor de mond. Maar dit werd wel altijd gewaardeerd. Want zij leefde altijd met haar klanten mee in goede en slechte tijden.

Andersom was dit ook het geval. Toen Eef en Ien grootouders werden kregen zij van alle kanten cadeautjes voor hun kleinzoon. En toen de zaak vorig jaar vier maanden dicht moest vanwege gezondheidsproblemen van Ien, kwam Eef vazen en ruimte tekort om alle bloemen en cadeautjes, waaronder veel dozen chocolade, een plekje te geven. Maar dat kan niet anders als je altijd zo betrokken bent geweest bij de mensen en altijd weer iets bedacht om de Nieuwstraat gezellig te maken. Vele feestjes waarvan Leerdammers hebben genoten, zijn er door de buren aan de overkant Hans en Gerda en Eef en Ien georganiseerd. Dit gaan zij zeker missen, maar zij verheugen zich ook op de komende vrije jaren en het zien opgroeien van hun kleinzoon.

Afscheid

Helaas kan er door de corona geen afscheidsfeest worden georganiseerd. Toch hebben een paar vrienden een prachtig gedicht voor het echtpaar geschreven. Een paar citaten hieruit: 'Wie kent Eef niet met die witte jas en AH tas lopend door Leerdam. De Nieuwstraat zal niet meer hetzelfde zijn. Een laagdrempelige zaak met veel volksvermaak. Achter de schermen heel sociaal. Het is de passie die Leerdam heeft geraakt. Wat Walter maakt, dat smaakt. Van broodjes tot warm en koud buffet, ze leverden het complete pakket'.