Raadslid André van der Leest: 'Waar trek je de grens?'

VVD: vraagtekens bij boerderijwinkels

vijfheerenlanden • Nog meer winkels in de kleinere dorpen is 'killing voor de winkels in de grotere kernen', zei wethouder Huib Zevenhuizen (VVD) vorige week tijdens de commissie Ruimte Verkeer en Economie (RVE) over de conceptversie van de geactualiseerde en geharmoniseerde detailhandelsvisie.

Boerderijwinkeltjes zullen nog wel in beperkte mate worden toegestaan. Maar dan wel met de restrictie dat ze alleen producten van de eigen boerderij verkopen. En daar zit vaak het sluipende probleem, oordeelde André van der Leest (VVD) afgelopen maandag tijdens de commissievergadering.


"Kijk naar vleesboerderij Barten (Meerkerk, red.). Die heeft een assortiment, waar een slagerij een puntje aan kan zuigen. Tot aan vissaus toe. De verkoop van eigen producten is geen enkel probleem, maar waar trek je de grens? Ook de boerderij van de Groene Geer in Nieuwland is een complete supermarkt. Is dat hetgeen wordt beoogd? Op deze manier zijn we onze eigen concurrentie aan het organiseren."


Vitaal platteland

Commissielid Peter Heikoop van GroenLinks, tevens eigenaar van boerderijwinkel De Geer, vindt het ingezette beleid wel heel streng. "Als jonge ondernemers aan de weg bloemen willen verkopen, moet dat dan gelimiteerd worden? Er is veel leegstand in agrarische gebouwen. Dat is een unieke gelegenheid om het winkelbestand in de dorpen mogelijk te maken, uiteraard binnen beperkingen. We moeten het buitengebied niet vergeten. Ondernemers moeten niet beperkt worden in hun ontwikkelingen." Van concurrentie met winkels in grotere steden zal geen sprake zijn. "Die enkele klant bij boerderijwinkels hoef je toch niet te dwingen om naar koopcentra te gaan. Denk niet dat deze centra door zo'n verbod (in de dorpen, red.) opeens opbloeien."


Streekproducten

Ook Kees Vermaat (SGP), Klaas de Zwaan (D66) en Gert Schut (CU) vinden de regels weel heel stringent. "Is dit nou wat we willen?", vroeg Vermaat zich af. Hij vindt dat de beperkte visie wellicht conflicteert met de onlangs besproken landschapsvisie en de inzichten over recreatie. Bedrijven moeten zich kunnen uiten en niet worden tegengewerkt door de overheid.


Ook Klaas de Zwaan vindt dat boeren de ruimte moeten krijgen. De afstand tussen leverancier en consument moet kleiner worden. Evenals André van der Leest (VVD) voelt De Zwaan wel iets voor het idee van een semipermanente markt van streekproducten. Wethouder Huib Zevenhuizen gaf aan dat de gemeente best bereid is om zo'n voorziening te faciliteren, maar hij benadrukte wel dat het initiatief van de boeren zelf moet komen. "Voorlopig heb ik nog geen aanvragen gezien."


Dick Aanen