Beatrixziekenhuis wordt regionaal LEEFH-centrum

gorinchem • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van Rivas Zorggroep, is een duurzame samenwerking aangegaan met Stichting Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten (LEEFH).

Als regionaal LEEFH-centrum speelt het Beatrixziekenhuis een belangrijke en actieve rol in midden-Nederland in het vroegtijdig opsporen van personen met mogelijke familiaire hart- en vaatziekten, waaronder Familiaire Hypercholesterolemie (FH) en het behandelen van patiënten om de kans op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden te verkleinen.
Met hun werkgroep bestaande uit diverse medisch specialisten en een huisarts zijn internist Pascal Franssen en verpleegkundig specialist Ineke Sterk de drijvende krachten achter de opening van het Beatrixziekenhuis als LEEFH-centrum.
Ineke Sterk: "Tot eind 2013 was er een landelijk bevolkingsonderzoek naar FH. Toen dat bevolkingsonderzoek stopte, zag je logischerwijs het aantal geïdentificeerde gevallen van FH afnemen. We weten dat 1 op de 240 mensen FH heeft. Hiervan is 57% nog niet geïdentificeerd."
"Sinds 2014 coördineert Stichting LEEFH de opsporing van en de zorg voor families met FH. Via regionale LEEFH-centra in het land worden patiënten met FH opgespoord. De regionale LEEFH-centra zorgen daarnaast voor meer awareness over deze aandoening en zijn betrokken bij de scholing van huisartsen. Het Beatrixziekenhuis is het eerste LEEFH-centrum in de regio midden-Nederland."