• Zonneparken blijven de gemoederen bezighouden, ook in West Betuwe.
• Zonneparken blijven de gemoederen bezighouden, ook in West Betuwe. Foto: Stock foto

GroenLinks en D66 West Betuwe: 'sluit agrarische grond niet uit'

'Beleid zonenergie veel te zwart-wit'

west betuwe • De twee duurzame partijen binnen de gemeenteraad vinden dat bij het nieuwe beleid van de gemeente teveel zwart-wit wordt gedacht. "Zwart-wit bestaat niet, het is altijd grijs", vindt D66-fractievoorzitter Ashley Karssemeijer.

Ze zei vorige week tijdens een commissievergadering (voorronde) dat het gepresenteerde beleid van het college geen ruimte biedt om in sommige gevallen alsnog een afweging te maken en zonneparken toe te staan op agrarische gronden. "Het is nu allemaal zo dichtgetimmerd, dat er niks maar dan ook niks mogelijk is." Karssemeijer benadrukte dat heel veel agrariëers maar wat graag willen investeren in zonneparken. "Bij veel boeren staat het water momenteel aan de lippen. We zijn toch zo trots op de boeren. Dit zijn nieuwe mogelijkheden om te investeren en financieel weer rond te komen met hun bedrijf." Ze wil dat die mogelijkheid terugkomt in het beleidsdocument. "Want op deze manier gaat het niet werken."

Ook inspreekster Marion van Asch betoogde dat dit beleid negatief kan doorwerken bij het bereiken van de gestelde duurzame energiedoestelling (zie kader).


Hypocriet

Andrea Zierleyn van GroenLinks nam zelfs het woord hypocriet in de mond. "We willen als gemeente wel duurzame energie, maar eigenlijk willen we niks. Om energieneutraal te worden, heb je zowel zon, wind als isolatie nodig." Zierleyn vond het ook vreemd dat de doelstelling van 100 hectare duurzame energie in 2023 uit het stuk was verdwenen. En met alleen de aanleg van zon op daken ga je het niet redden. "Realisatie is nog niet zo eenvoudig? Hoe gaan we bedrijven stimuleren?, Hoe gaan we betrokkenheid creëren, hoe gaan we dat borgen?"


Voor de nieuwe duurzaamheids-wethouder Annet IJff (PvdA) was het vorige week allemaal nog wat onwennig. Het zat ook niet mee. Het voorliggende beleidsstuk rammelde aan alle kanten. Zo was er bij de commissieleden gemopper over onzorgvuldigheden in de tekst van de stukken. Mevrouw De Zeeuw (VVD): "Waarom wordt er in het stuk nog steeds verwezen naar het halen van energieneutraliteit in 2030, terwijl in het nieuwe coalitieakkoord 2050 is opgenomen." Ook was er kritiek op de bijgeleverde kaart, waarop duidelijk moest worden waar de zonneparken wel en niet mogen komen, Maar de getekende cirkeltjes verschaften niet echt heel veel duidelijkheid. "Over de kaart mag geen onduidelijkheid bestaan", aldus Jos van Maanen van de SGP. "Het oogt onprofessioneel, ik verwacht dat zo'n kaart heel nauwkeurig is."

Adriaan Hakkert (CDA) herinnerde aan een belofte van een voormalige D66-gedeputeerde, die in 2012 heeft toegezegd dat er miljoenen klaarliggen om de zuidkant van de Betuwelijn vol te leggen met zonnepanelen. "Waar zijn die miljoenen."


Dick Aanen