donderdag 17 september

'Een avond met mij'
19:30/ 21:15, Leerdam, Stadspodium Go. Ronald Snijders staat dit seizoen tien jaar in het theater en dat viert hij met zijn vijfde show. In 'Een avond met mij' gaat hij terug naar hoe alles begon: met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst bij het theater. Swingende verhandelingen, indrukwekkende versprekingen, kortstondige liedjes, normale humor, nieuwe pincodes en natuurlijk een exclusief interview met de allereerste mens op aarde: welkom in het gekantelde universum van Ronald Snijders.

vrijdag 18 september

Open stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leer Leerdam pas echt kennen tijdens een stadswandeling met gids. De gids neemt deelnemers mee langs de mooiste plekjes van Leerdam en vertelt alle leuke wetenswaardigheden en feiten. Zo kom je meer te weten over de geschiedenis van Leerdam en je ontdekt hoe deze vestingstad uitgroeide tot de glasstad van Nederland. Daarnaast leidt de gids je langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden. Om ieders veiligheid te kunnen waarborgen, is het maximum aantal deelnemers tien personen. Datum: elke vrijdag tot en met 25 september vanaf 14:00 uur. Meer informatie: www.leerdamglasstad.nl/agenda/open-stadswandeling/

Frans drama
18:00/ 20:30, Geldermalsen, De Pluk. In het Franse drama Fahim wordt asielzoeker Fahim gevolgd, een jong schaaktalent, met zijn vriend en mentor Sylvain. Fahim is het ontroerende en waargebeurde verhaal van de jonge Fahim die met zijn vader hun geboorteland Bangladesh ontvlucht om in Parijs asiel aan te vragen. Dankzij zijn talent voor schaken, ontmoet Fahim Sylvain (gespeeld door Gérard Depardieu), een van de beste schaakmeesters van Frankrijk. De twee leren elkaar geleidelijk aan beter kennen en worden vrienden. Wanneer het kampioenschap van Frankrijk begint, staat Fahim echter op het punt om het land te worden uitgezet.

Parasite
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. Go-film 'Parasite', oscarwinnaar. Het is inmiddels een traditie geworden: het filmseizoen bij GO wordt geopend met de laatste Oscarwinnaar voor Beste Film. Dit jaar won de Zuid-Koreaanse film 'Parasite' de prestigieuze filmprijs, naast nog drie andere Oscars, waaronder die voor Beste Buitenlandse Film. Ook werd de film in 2019 bekroond met de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning eenarm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren.

zaterdag 19 september

Appels persen
8:00, Neerijnen, Stroomhuis. De mobiele sapmachine staat zaterdag 19 september tussen 8:00 en 17:00 uur op het parkeerterrein van Stroomhuis Neerijnen. Iedereen die appels en peren tot sap wil laten persen kan deze aanleveren in partijen van minimaal 75 kilo (drie veilingkisten vol). Grote partijen zijn ook te verwerken. De kosten bedragen 5,50 euro voor een 5-literpak en 3,90 euro voor een 3-literpak. Voor de late appels en peren komt de mobiele sapmachine nog een keer, namelijk op 10 oktober. Om lange wachttijden te voorkomen wordt er tevoren een rooster gemaakt. Meer informatie: www.stroomhuisneerijnen.nl noodzakelijk.

Open tuinendag
10:00, Regio. Vier tuineigenaren uit de regio stellen hun najaarstuin op zaterdag 19 september van 10.00 uur tot 17.00 uur open.Vanzelfsprekend houdt iedereen zich daarbij aan de richtlijnen van het RIVM, waarbij de afstandsmaatregel van 1,5 meter en het aantal bezoekers per tuin in de gaten gehouden wordt. Onderstaande tuinen kunnen bezocht worden: Voordijk 37 in Schelluinen; Nolweg 5 in Schelluinen; Dorpsstraat 28 in Streefkerk en Achterland 32 in Groot-Ammers.

Open dagen De Rijsakker
10:00, Rumpt, Wijngaard De Rijsakker. Wijngaard De Rijsakker, gelegen aan de Raadsteeg 12 in Rumpt, houdt zaterdag 19 en zondag 20 september open dagen. Op beide dagen, tussen 10:00 en 17:00 uur, vertellen de wijnmakers tijdens de rondleidingen alles over het telen van druiven en het maken van wijn. De toegang is gratis. Kijk voor informatie op: www.wijngaardderijsakker.nl.

Adam
16:00/ 18:00/ 20:30, Geldermalsen, De Pluk. Met de film 'Adam' houdt LingeFilm voor het eerst sinds corona weer een film en maaltijd. Aanvang film om 16:00 uur of 20:30 uur. De Marokkaanse maaltijd is uiteraard geheel ‘coronaproof’, met tafeltjes voor de maaltijd op de begane grond en langs de balustrade op de eerste verdieping. In 'Adam' gaat in Casablanca de zwangere, ongetrouwde Samia van deur tot deur op zoek naar onderdak.

zondag 20 september

Adam
20:00, Geldermalsen, De Pluk. In 'Adam' gaat in Casablanca de zwangere, ongetrouwde Samia van deur tot deur op zoek naar onderdak. Als ze aanklopt bij de weduwe Abla blijft ook haar deur aanvankelijk gesloten.

maandag 21 september

Niet meer piekeren
19:30, Gellicum, Lotus op de Linge. Ook zo'n last van piekergedachtes? Kom leren er beter mee om te gaan. Mindfulness is een hele concrete praktische training die de aandacht traint om beter met piekeren, stress en emoties om te gaan. Deelnemers leren minder te streven en oordelen en liever voor zichzelf te zijn. Vandaag start een achtweekse cursus. Meer informatie: www.LotusOpDeLinge.nl, info@lotusopdelinge.nl of 06-22118085.

woensdag 23 september

Frans drama
20:00, Geldermalsen, De Pluk. In het Franse drama Fahim, gedraaid bij LingeFilm, wordt asielzoeker Fahim gevolgd, een jong schaaktalent, met zijn vriend en mentor Sylvain.