Klaar voor GWT

geldermalsen • Bij brandweer Geldermalsen werd vorige week de laatste eindoefening van het nieuwe groot water transport GWT gehouden.

Dit GWT systeem staat sinds enkele weken in de kazerne van Geldermalsen gestationeerd, vertelt Ron Bambacht van de brandweer Geldermalsen. Het systeem is door de Veiligheidsregio aangekocht voor waterlevering bij grote branden waar weinig of geen bluswater voorhanden is. Het kan zelfs ingezet worden bij hoogwater om ondergelopen gebieden droog te pompen. Dit systeem kan tevens ingezet worden in andere regio’s voor bijstand, indien daar bij grootschalig brandweer optreden niet voldoende pompcapaciteit voorhanden is.

Wie de Facebookpagina van Brandweer Geldermalsen volgt, zal al gezien hebben dat het systeem beoefend moest worden om de leden van de groep opgeleid te krijgen zodat zij er veilig en verantwoord mee uit kunnen rukken. Het systeem levert tot aan 11.000 liter water per minuut. Ter illustratie: de meeste zwembaden die in de achtertuinen hebben gestaan afgelopen zomer zouden binnen één minuut gevuld zijn. Het water wordt verplaatst in enorme slangen met een diameter van 21 centimeter. In één meter slang zit 32 liter water. Het totale GWT-systeem bevat drie kilometer slang.

Het systeem, dat in Nederland de standaard moet worden, is in Gelderland-Zuid als één van de eerste regio’s uitgerold en Geldermalsen is dus één van de eerste korpsen in Nederland die volwaardig is opgeleid in het systeem. Een knappe prestatie zegt Bambacht. Het systeem is in coronatijd binnengekomen en de bedoeling was dat iedereen het onder de knie zou hebben voor 1 oktober 2020. Drie kerninstructeurs van het korps Geldermalsen hebben er voor gezorgd dat er in kleine groepjes is getraind. Alle 32 groepsleden zijn ruim voor 1 oktober opgeleid en klaar om het systeem in te zetten.

"We hopen dat het systeem over enkele weken op volledige uitruksterkte staat omdat er nog enkele kleine aanpassingen aan het systeem gedaan moeten worden. Deze komen voort uit de kennis en ervaring die in Geldermalsen met het systeem is opgedaan. Daar kan de rest van Nederland ook mooi gebruik van maken", aldus groepschef Jan van Zee.