'Cultuur onder vuur'

poederoijen • In het kader van 75 jaar vrijheid opent Slot Loevestein op zaterdag 19 september een tijdelijke tentoonstelling over de bescherming van kunst en erfgoed tijdens gewapende conflicten.

“In archieven van de Inspectie Kunstbescherming uit de Tweede Wereldoorlog komen we veel namen tegen die betrokken waren bij de opslag van stukken op Loevestein. Er zijn vast nog wel nazaten te vinden. We hopen dat zij wellicht foto’s uit die tijd hebben, of extra informatie,” aldus Andrea Kieskamp, die de tentoonstelling samenstelt.

De tentoonstelling is opgebouwd als een drieluik. Het eerste deel gaat over Slot Loevestein en andere schuilplaatsen waar Nederlands erfgoed tijdens de oorlog was ondergebracht. Het tweede deel richt zich op de bescherming van erfgoed wereldwijd, met een indrukwekkende fototentoonstelling die de Nederlandse Unesco Commissie heeft samengesteld. De fototentoonstelling wordt aangevuld met bijzondere verhalen over hoe mensen in zeer moeilijke omstandigheden hun erfgoed veilig probeerden te stellen. In het derde en laatste deel wordt het publiek betrokken bij de vraag: waarom moet cultureel erfgoed beschermd worden?

“Uit oude archieven en documenten is veel informatie te halen,” aldus Andrea Kieskamp. “In het archief van de Inspectie Kunstbescherming, die in de oorlog alles met betrekking tot de bescherming van erfgoed coördineerde, is een dikke map met correspondentie tussen de Inspecteur Kunstinspectie en Slot Loevestein. Daar staan heel veel namen in. Zo legde aannemersbedrijf De Joode de steigers aan als er schepen met erfgoed aanlegden. Het hoofd van de bewaking heette Smits en had een ijzerhandel in Gorinchem. De zoon van de slotbewaarder, Eckhardt junior, werkte bij De Vries Robbé, dat nog steeds bestaat. Er zijn vast nazaten van de mensen die ik ben tegengekomen in het archief,” zegt Andrea. “We zouden het enorm leuk vinden om met hen in contact te komen. Helaas is er nog geen fotomateriaal gevonden van transporten naar of van de in het slot opgeslagen archieven, boeken en kunstschatten. We willen getuigen of nabestaanden die foto’s of wellicht nieuwe informatie hebben uit deze periode, oproepen om contact op te nemen.”

De tentoonstelling 'Cultuur onder vuur' is te zien van zaterdag 19 september tot en met zondag 28 februari 2021. De opening wordt via een livestream uitgezonden via de Facebookpagina van Loevestein.