'Schrijf Leerdamse Vlietskant nog niet af'

leerdam • In de geactualiseerde detailhandelsvisie van de gemeente Vijfheerenlanden wordt een te somber beeld geschetst van het winkelbestand in de Leerdamse binnenstad. Dat vindt Dineke Blok, die samen met haar team de vorig jaar prachtig verbouwde winkel Electro World Leerdam aan de Vlietskant runt.

In de door adviesbureau DTNP opgestelde visie staat dat vooral de non-food winkels het lastig zullen krijgen. In centrumsteden als Leerdam en Vianen vloeit veel omzet weg naar steden als Gorinchem, Nieuwegein en Utrecht. De leegstand is sinds 2011 verdubbeld, zo wordt geconcludeerd. Het (vorige) gemeentebestuur heeft te weinig geanticipeerd op het krimpende winkelaanbod. Overblijvende winkels moeten volgens het bureau nog meer geconcentreerd worden in een beperkt aantal straten (Fonteinstraat, Kerkstraat, Markt, Westwal). De Vlietskant is nog slechts een aanloopgebied.

Dineke Blok wordt altijd een beetje somber als ze deze negatieve verhalen hoort over haar geliefde winkelstraat. "Dat er veel winkels leeg staan aan de Vlietskant bestrijd ik. Natuurlijk, het grote pand aan het begin van de straat (tegenover de Spruytpassage, red.) staat leeg. Maar er zijn plannen dat daar binnenkort weer een winkel in gevestigd wordt. Verder valt het heel erg mee. Mijn stelling is: schrijf de Vlietskant niet af. Het is juist een heel gezellige straat om te winkelen. Hier zitten tenminste nog heel veel eigen ondernemers, die geen onderdeel zijn van een grote winkelketen. Zo'n mooie winkel als Okhuizen doet het al jaren heel goed. En ook wij draaien fantastisch, vooral sinds we de winkel hebben verbouwd."


Mode

Volgens Anita Hoogeveen, eigenaar van Hart for Her, hebben de Leerdamse winkels nog altijd veel te bieden. "Juist de winkels die niet tot een keten behoren, daar kom ik graag. Zij kennen je en je wordt er goed geholpen. Qua mode zijn er behoorlijk veel winkel in diverse segmenten." Wel een serieus probleem zijn volgens de sportschool-onderneemster het gering aantal parkeerplaatsen en de slechte bebording. "Ik vergelijk het wel eens met Papendrecht. Daar hebben ze een top parkeergarage. Mensen komen dan wel makkelijker naar het centrum."

Mireille, die ook een zienswijze indiende op het concept-plan, denkt dat op de wat langere termijn bijvoorbeeld schoenen- en kledingwinkels meer klanten terugkrijgen. “De consument ziet ook de nadelen van online winkelen, zoals fraude, het terugsturen. Men wil toch dat stofje voelen, die schoenen passen. Dus ik zie toch zeker toekomst in een mooie en gezellige winkelstraat, waar bij regen eventueel geschuild kan worden en ’s zomers bloemen opgehangen zijn." In Leerdam kan dat prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld glas, aquaria van de AquaZoo.


Verkeersluw

Peter Poot is voorstander van het verkeersluw maken van de Kerkstraat. “Dat maakt de 1,5 meter maatregel ook een stuk makkelijker”, zegt hij in de door hem ingediende zienswijze. “Daarnaast is er dan meer plaats voor terrassen en horeca.”


Met het sluiten van Royal Leerdam Crystal wordt het volgens hem ook tijd om een andere invulling te geven aan Leerdam Glasstad. “Het beste zou zijn om de Glasblazerij uit te breiden, er is daar ruimte genoeg om de horeca te verplaatsen en parkeerplaatsen te maken.” En nog een suggestie: verhuis het glasmuseum naar het voormalige pand van de ABN Amro of naar het stadskantoor. “Dat is de enige manier waarop Leerdam nog Glasstad blijft. En wacht er geen vijf jaar mee, want dan hoeft het niet meer.”


'Honoreer fantasie'

Binnenstad-bewoonster Nicoline Emck pleit voor verbinden van werk, horeca en winkel. "Verruim regels, richt beleid op ‘mogelijk maken voor ondernemers’, honoreer fantasie, ga mee met jongeren.” En verder: “Minder bureaus, meer inwoners en kunstenaars. En omarm ‘gekke ideeën’, filter en haal het mooiste eruit? Heb daarnaast oog voor goedkoper wonen en huren van winkels. Weer giganten die panden opkopen en voor exorbitante bedragen teruggooien naar de steden. Niet te betalen, niet te ontplooien.”


Dick Aanen