• Jeffrey Kleijn: 'Natuurlijk hebben we de ambitie om kampioen te worden.'
• Jeffrey Kleijn: 'Natuurlijk hebben we de ambitie om kampioen te worden.' Foto: Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

Pakken Asperen, Herovina en Leerdam Sport een prijs?

Strijd om de prijzen in 4e klasse D

regio • In de 4e klasse D worden Asperen, Herovina en Leerdam Sport tot de kanshebbers gerekend. Een uitgesproken titelkandidaat is er niet, maar de ambitie om bovenin mee te doen, is wel degelijk aanwezig.

Asperen stelde voor dit seizoen met Jeffrey Kleijn een debuterend hoofdtrainer uit eigen gelederen aan. Kleijn was eerder jeugdtrainer bij iedere jeugdploeg van zijn club. Ook trainde hij het derde- en afgelopen seizoen het tweede elftal in Asperen. Tussendoor zat Kleijn bij de JO-19 van Lekvogels, waar hij zijn UEFA-C diploma haalde. "Raymond Sponselee was daar toen hoofdtrainer en mijn begeleider. Die kom ik dit seizoen bij Noordeloos weer tegen. Het is een klein wereldje", zegt Kleijn, die het waardevol vond om even buiten zijn eigen club te kijken. "Daar heb ik veel van geleerd, maar dat ik nu bij mijn eigen club de kans krijg om hoofdtrainer te zijn is heel mooi. Het bevalt ook heel goed. Het is allemaal net iets professioneler rond een eerste elftal en de spelers hebben toch een wat andere drive."


Binnen je eigen club werken, heeft echter niet alleen voordelen. "Ik wil niet zeggen dat de spelers vrienden van me zijn, maar je kent ze natuurlijk wel heel goed. Dan is het wel eens moeilijk om ze teleur te moeten stellen, maar dat hoort er wel bij. Aan de andere kant zijn er ook weer nieuwe spelers die op staan. Die hebben vertrouwen nodig en dat kan ik ze juist wel geven omdat ik ze ken."


Bij het stopzetten van de competitie stond Asperen bovenaan, maar het promoveerde dus niet. "Dat is wel vervelend", vindt Kleijn. "Nu worden we automatisch gezien als titelkandidaat." Kleijn loopt daar met zijn ploeg niet voor weg, maar weet dat kampioen worden zo makkelijk nog niet is. "Natuurlijk hebben we de ambitie om kampioen te worden, maar met een nieuwe trainer en een nieuwe speelwijze moet het wel gaan lopen. Ik begreep ook dat het vorig jaar af en toe flink heeft meegezeten. En er zijn meer kandidaten. Daarom staan we er hetzelfde in als vorig jaar: Eerst maar zorgen dat we een periodetitel pakken, wat er daarna bij komt is mooi meegenomen."


Herovina

Even verderop hangt in Herwijnen de vlag er min of meer hetzelfde bij. "We willen minimaal een plek in de top-4 en deelname aan de nacompetitie", zegt trainer Glenn Calor. In Herwijnen ligt er echter één probleem op de loer: de smalle selectie. In de laatste bekerwedstrijd bij Vuren kreeg Calor net aan elf man op de been. De bank vulde hij met jeugdspelers. "En die doen het goed en zijn enthousiast, dus dat is wel heel fijn. Dat wordt komend seizoen ook een belangrijke pijler. We moeten jeugd gaan klaarstomen voor het eerste elftal. We hebben een oudere garde met jongens als Kevin Steenbruggen, Frank Clements en Mark Muller. Die gaan écht een keer stoppen. Als je dan nog jeugd moet gaan inpassen, ben je te laat."


Met die nieuwe jonge spelers hoopt ook wat meer verrassing in de speelwijze te leggen. "Door de smalle selectie wordt je in je spel ook wat voorspelbaar. We willen wat meer beweging van de zijkanten krijgen. Dan kun je de oudere spelers in de as wat meer ontlasten", legt Calor uit. Over de voorbereiding is hij niet ontevreden. "Die laatste wedstrijd tegen Vuren was niet goed, maar we weten hoe dat komt. Over het algemeen gaat het best aardig. We maken nog wel wat te veel fouten, maar werken er ook hard aan om dat eruit te krijgen. En als het wat minder loopt, zijn we wel in staat af en toe een tandje erbij te steken."


Leerdam Sport

Leerdam Sport stelde afgelopen seizoen teleur met een plaats onderin het rechterrijtje. Er werd een heel elftal aan nieuwe spelers verwelkomt en trainer Yoni Sahertian heeft maar één doel: "We willen weg uit de vierde klasse." Sahertian gaat zijn derde seizoen in als hoofdtrainer van Leerdam Sport. Bij zijn aanstelling was het doel om met een Leerdams smoel de weg omhoog te vinden. "Maar dat werkte toch niet, dus nu zijn we wat verder gaan kijken. We hebben nu een grote groep, waarin iedereen de kans krijgt. Als we moeten wisselen, worden we er niet slechter op, maar spelers moeten wel blijven knokken voor hun plek. Als dat gebeurt, hebben wij voldoende kwaliteit om bovenin mee te draaien." Heel makkelijk is dat natuurlijk ook niet. "Je moet duidelijk zijn naar de spelers, want er kunnen er maar elf tegelijk spelen. En we hebben geen tweede elftal, dus de jongens die op zaterdag afvallen, spelen niet. Maar iedereen staat er volledig achter. Hoe we promoveren, maakt me niet uit. Een titel is natuurlijk mooi, maar via de nacompetitie is ook prima."

Het zou zomaar het laatste seizoen van Sahertian bij Leerdam Sport kunnen worden. "Misschien vindt de club het na drie jaar genoeg, dat weet ik niet. Er wordt nu vol ingezet op de jeugdafdeling en daar sta ik helemaal achter. En met het eerste elftal is het: het komt nu of het komt nooit. Als we niet promoveren blijven we stil staan. Dat geldt ook voor mij als hoofdtrainer. Ik wil me ook blijven ontwikkelen."