• Paul gaat fanfareorkest Ad Astra dirigeren.
• Paul gaat fanfareorkest Ad Astra dirigeren. Foto: Natasja Baas

Paul dirigeert nu fanfareorkest

leerdam • Het fanfareorkest van Ad Astra in Leerdam nam afgelopen jaar na ruim zes jaar afscheid van dirigent Anne van den Berg.

Wat volgde was een interimperiode onder leiding van dirigent Paul van Dalen: een jong talent uit dezelfde ‘school’. Dit beviel zo goed dat Paul na afloop van de sollicitatieprocedure ook als meest geschikte kandidaat naar voren kwam. De orkestleden zijn dan ook verheugd dat ze vorige week het nieuwe seizoen konden beginnen onder leiding van hun nieuwe dirigent. Paul van Dalen is de twaalfde dirigent in de historie van het fanfareorkest.

Paul van Dalen (1993) woont in Hierden en is daar op 10-jarige leeftijd als slagwerker begonnen bij muziekvereniging Kunst Na Arbeid. Zijn eerste slagwerklessen volgde hij bij Wibrand van Norel. Na zijn middelbare school heeft hij eerst één jaar klassiek slagwerk gestudeerd bij Jan Roel Hamersma, Peter Prommel en Martin Geessinck, om vervolgens over te stappen naar de opleiding HaFaBra-directie. Deze bachelorstudie mocht hij in 2017 afronden middels een multidisciplinair concert, georganiseerd door stichting KunstPalet. Samen met twee medestudenten is Paul de bestuurder van deze stichting, die als doel heeft om verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. Daarna volgden nog diverse opleidingen aan verschillende conservatoria en bijvoorbeeld ook een internationale dirigentencursus van het WMC.

Naast dat Paul nu fanfareorkest Ad Astra dirigeert, is hij ook dirigent bij harmonieorkest Crescendo Ommen en harmonieorkest De Club uit Didam. In zijn vrije tijd speelt Paul nog bij het Frysk Fanfare Orkest. Bij dit orkest is hij ook de assistent-dirigent.