• Iris en Bouke laten graag hun tiny house zien.
• Iris en Bouke laten graag hun tiny house zien.

Blik werpen in een tiny house

'Ook welkom als je nieuwsgierig bent'

utrecht • Na een wereldreis van zeven maanden besloten Iris Coehoorn (32) en Bouke Kooreman (31), alias Het Bewuste Stel, hun appartement in Utrecht om te ruilen voor een tiny house. Dat huis zijn ze zelf aan het bouwen. Op zondag 13 september aanstaande organiseren ze een open dag op hun bouwplaats.

Bouke vertelt: "We vinden het belangrijk om bewust te leven, met liefde voor de natuur, voor onszelf en voor anderen. Dat brengen we in de praktijk door weinig spullen te kopen en door zo weinig mogelijk afval te creëren. Tijdens onze reis besloten we een stap verder te gaan en een tiny house te gaan bouwen.” Iris vult aan: “Een tiny house past in het plaatje van een duurzaam leven. Want met een kleiner woonoppervlak is ook onze impact op de aarde kleiner. Een kleiner huis betekent ook lagere maandlasten. Daardoor worden we minder afhankelijk van een fulltime, goedbetaalde baan. Dat geeft vrijheid.”


Spijkerbroeken

Bij terugkomst in Nederland voegde het stel meteen de daad bij het woord. Ze kochten een tiny house trailer en begonnen op het Werkspoorkwartier in Utrecht met bouwen. Dat doen ze zoveel mogelijk met tweedehands materialen.


“Al ons gereedschap is tweedehands. En ook onze kozijnen en deuren kochten we via Marktplaats. Is een product niet tweedehands te vinden, dan gaan we voor een natuurlijk product. Zo gebruiken we métisse als isolatiemateriaal. Dat is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken”, legt Bouke uit.


Nieuwsgierig

Het stel vind het belangrijk om anderen te inspireren met hun tiny house. “Vandaar dat we een open dag houden. Zodat geïnteresseerden langs kunnen komen, kunnen zien hoe de bouw vordert en vragen kunnen stellen. Je hoeft niet de wens te hebben om zelf in een tiny house te wonen. Ook als je gewoon nieuwsgierig bent, ben je van harte welkom”, lacht Iris.


Locatie

Een woonlocatie hebben Iris en Bouke nog niet. Het liefst blijven ze in de omgeving van Utrecht.


Bouke: “We zetten ons tiny house graag neer in een natuurlijke omgeving rondom Utrecht. Het liefst op een plek die goed bereikbaar is met het ov, want we hebben geen auto. We zijn van plan om verschillende gemeenten rondom Utrecht te benaderen, waaronder de gemeente Vijfheerenlanden.”


De tiny house open dag van Iris en Bouke wordt zondag 13 september van 10:00 tot 14:00 uur gehouden. Meer informatie en een wekelijke update is te vinden op de website van Iris en Bouke:


q hetbewustestel.nl