• Marcel van Steenis heeft met HSSC'61 nog tijd nodig.
• Marcel van Steenis heeft met HSSC'61 nog tijd nodig. Foto: Rick den Besten

HSSC'61, sc Everstein en Haaften blikken vooruit

'Het linkerrijtje moet kunnen'

regio • HSSC'61, sc Everstein en Haaften zijn de drie regio-clubs in de 3e klasse D. Titelaspiraties zijn er dit seizoen niet. HSSC'61 en sc Everstein mikken op een plek in het linkerrijtje. Haaften is vooralsnog blij als het uit de degradatiezorgen blijft.

Marcel van Steenis maakte deze zomer zijn entree op sportpark Het Plein als nieuwe hoofdtrainer van HSSC'61. De voorbereiding geeft vooralsnog geen aanleiding om vol goede moed aan het seizoen te beginnen, maar echt zorgen maakt Van Steenis zich ook nog niet. "We weten waar het aan schort. We zijn nog niet fit genoeg en defensief staat het nog niet hoe het zou moeten. Ook dat heeft met bezetting te maken, maar dat kun je niet in één klap oplossen. Er zijn spelers die weer bijna aansluiten, maar dan nog hebben we minuten nodig om iedereen helemaal fit te krijgen."


De start van de competitie is met een bezoek aan ONI zwaar. Een week later wacht al de derby tegen sc Everstein. "Ik had liever een wat makkelijker begin gehad, maar we moeten het ermee doen", zegt Van Steenis. "Zo'n wedstrijd tegen Everstein wil je eigenlijk niet in corona-tijd spelen, want dat moet volle bak zijn op het sportpark. Dat is wel een wedstrijd om naar uit te kijken, zeker ook omdat ik daar ook gewerkt heb. Ik kom daar altijd graag. Ook de wedstrijd tegen MVV'58 is voor mij natuurlijk speciaal", vertelt Van Steenis, die in Meteren voetbalde en altijd bij de club betrokken bleef. Met doelman Niek de Vos, aanvoerder Jan Donker en spits Floris Kool zag Van Steenis drie spelers uit de as vertrekken bij Heicop. "We hebben met Mark van Dalen en Laurens van Leeuwen twee geroutineerde spelers bij de ploeg gehaald. Dat gaat ons zeker helpen, maar ook dat heeft natuurlijk even tijd nodig." Van Steenis vertrouwt er wel op dat zijn ploeg een leuk seizoen tegemoet gaat. "Als we compleet zijn moeten we in het linkerrijtje kunnen spelen en misschien wel net onder de top kunnen eindigen."


Dat doel is vrijwel exact hetzelfde als bij buurman sc Everstein, zegt Gerwin het Lam. "Sc Everstein heeft voldoende kwaliteit om minimaal een goede middenmoter te zijn, en misschien wel een subtopper.” Met zijn 20 jaar is Het Lam een van de youngsters in de selectie van Sc Everstein. Hij is blij dat zijn club weer in Zuid in ingedeeld, en kijkt nu al vooruit naar de derby tegen HSSC ’61, die al op de tweede wedstrijddag op de rol staat. Het Lam doorliep bij sc Everstein de hele jeugdafdeling. Hij kwam al vroeg bij de senioren terecht wat voor zijn ontwikkeling een goede stap was.


Trainer Carel van der Velden haalde Het Lam bij de selectie, waar hij nu aan zijn derde seizoen gaat beginnen. Als middenvelder maakt hij veel meters en daar voelt hij zich goed bij. Altijd keihard werken en in dienst spelen van het elftal horen tot zijn sterkste punten. ”Ik wil dit seizoen meer toevoegen in aanvallend opzicht.” Na een vreemd verlopen vorig seizoen is sc Everstein gaan trainen toen het weer was toegestaan. Met tussendoor slechts twee weken rust is de selectie in zijn ritme gebleven. Het was voor menigeen een verrassing dat vrij veel spelers zijn gestopt of vertrokken. Dat de 43-jarige Dennis Heijkamp bij de selectie is aangesloten, vindt Het Lam een meerwaarde. “Hij heeft enorm veel ervaring en wil die graag op ons overbrengen. Hij laat bij de trainingen nog zo veel zien dat iedereen daar respect voor heeft.”

Aan een plek in de subtop hoeft Haaften voorlopig niet te denken. De eerste twee bekerwedstrijden haalde de ploeg een bedenkelijk niveau en met de zware start van de competitie voor de boeg staan de seinen op rood bij de ploeg van Bart Fransen. Middenvelder Michel den Braber weet hoe de vlag erbij hangt. "We moeten gewoon iedere week voor elkaar knokken en zorgen dat we niet degraderen. Het zou ontzettend zonde zijn om naar de 4e klasse af te zakken." Juist aan die inzet ontbrak het in de bekerwedstrijd tegen Vuren vooral na rust. "Een week eerder tegen Herovina was het ook niet goed en ook de oefenwedstrijden waren niet denderend", zegt Den Braber. "Maar goed, er zijn wat spelers op de weg terug. Sam Onink komt er binnenkort weer bij en die is heel belangrijk voor ons.
En hopelijk sluit Johnnie Noorthoek later in het seizoen ook aan. Die heeft natuurlijk wel kwaliteiten."


Haaften heeft een loodzware start met een bezoek aan GDC. Een week later wacht de eerste thuiswedstrijd tegen GVV'63. Den Braber zal die eerste wedstrijd nog moeten missen vanwege een schorsing uit vorig seizoen. "Het was mijn vierde gele kaart en toen kwam het eigenlijk wel goed uit, maar dat is nu anders. Aan de andere kant: in de jaren dat ik bij de selectie zit heb ik nog nooit de eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen, dus misschien is het wel goed dat ik er niet bij ben, haha." Los van die start is Den Braber wel blij met de indeling in 3D. "Dat is gewoon een leuke competitie. We hebben geen échte derby's, maar de bekerpoule met ASH, Herovina en Vuren maakt dat ruimschoots goed. En naar de wedstrijd tegen HSSC'61 kijk ik wel uit. Mijn vader komt daar vandaan en het is altijd een leuke tegenstander."