Juridische stappen Comité Radar Nee

herwijnen • Bewonerscomité Radar Nee in Herwijnen neemt juridische stappen tegen de komst van een militair radarstation in hun dorp. Er zal met juridische steun een zienswijze worden ingediend tegen het vorige week door Defensie gepubliceerde Voorontwerp Rijksinpassingsplan Militair Radarstation. Er kunnen zes weken lang zienswijzen worden ingediend tegen het plan.Tijdens een bewonersbijeenkomst vorige week in het dorpshuis De Poort hebben veel bewoners toegezegd een flinke financiële bijdrage te willen leveren voor de professionele ondersteuning bij het indienen van de zienswijze. "Deze avond geeft ons de energie en het vertrouwen om de stappen te nemen die nodig zijn in het komende proces van indienen van bezwaar", zegt Ruben van der Horst van het Bewonerscomité. "Defensie is nog niet klaar met Herwijnen." De bijeenkomst in het dorpshuis werd bijgewoond door 60 mensen. Door de coronaregels waren meer mensen niet toegestaan. In een presentatie, gegeven door Van der Horst in samenwerking met Edwin Rijkse werd nog eens uitgelegd waarom het bewonerscomité tegen de radar is. De radar produceert volgens de tegenstanders een hoog frequente straling met hoge pieken, waar nog veel te weinig onderzoek naar is gedaan. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn niet duidelijk. "Diverse wetenschappers bevestigen dit ook", aldus Van der Horst. Daarnaast gaven beide sprekers aan dat de radar niet voldoet aan Nederlandse en Europese richtlijnen. De radar staat te dicht bij het dorp en de boerderijen. Een minimale afstand van 1500 meter is vereist. "Daarnaast heeft het TNO onderzoek uitgewezen dat de radar op piekmomenten de blootstellingslimieten van de ICNIRP norm overschrijdt; dit al zonder de andere stralingsbronnen. In combinatie met te weinig onderzoek maken veel bewoners van Herwijnen zich hier terecht zorgen over."

Defensie houdt informatiebijeenkomsten over het inpassingsplan op woensdag 16 en donderdag 17 september. De bijeenkomsten zijn in het dorpshuis. Er kan op beide dagen gekozen worden uit de tijdstippen tussen 19:00 en 19:45 uur, tussen 20:00 en 20:45 uur en tussen 21:00 en 21.45 uur. Tijdens de bijeenkomsten is er geen presentatie, maar zijn experts aanwezig om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Door de landelijke coronamaatregelen (COVID-19) moeten belangstellenden zich aanmelden voor deze informatiebijeenkomst. Aanmelden kan via de site van Defensie.


Positieve psychologie

gorinchem • Drs. Maja Jeffkins start maandag 14 september in Zalencentrum De Heul in Gorinchem een geheel nieuwe en unieke cursus ‘Positieve Psychologie voor vrouwen’ met als extra titel: ‘Psychologie & N.L.P.’. Maja: “Wij hebben allemaal te maken met extra uitdagingen in deze tijd en dan kan het juist erg fijn zijn om deel te nemen aan deze nieuwe cursus ‘Positieve Psychologie voor vrouwen’. Alle deelneemsters gaan na afloop van de cursus naar huis met méér inzicht in het gedrag van mensen en met een positief gevoel." De cursus wordt gegeven op de volgende maandagmiddagen: 14 en 28 september; 12 oktober; 2, 16 en 30 november 14 december en 11 januari, van 13:15 tot 15:15 uur. Door de coronamaatregelen is er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Deelname kost 195 euro, dit bedrag is inclusief cursusmateriaal en een certificaat als bewijs van deelname. Aanmelden of meer informatie: 010-2344554 of kijk op www.praktischepsychologie.nl.