• De leerlingen van De Joost vinden het fijn om weer 'gewoon' naar school te kunnen.
• De leerlingen van De Joost vinden het fijn om weer 'gewoon' naar school te kunnen.

Eindelijk weer ècht naar school

leerdam • Voor het eerst sinds de scholen in maart sloten vanwege de 'intelligente lockdown' in verband met de coronapandemie, mogen ook alle leerlingen in het Voortgezet Onderwijs weer tegelijk naar school.

Hoewel er over allerlei dingen nagedacht moet worden, bijvoorbeeld afstand houden en wel of geen mondkapje, is het vooral fijn om alle leerlingen weer te mogen ontvangen, vertelt Peter Maas, teamleider van De Joost in Leerdam. "We merken ook dat bij veel leerlingen de behoefte om weer fysiek naar school te gaan aanwezig is." Het openen van de schooldeuren voor alle leerlingen heeft op De Joost niet voor al te veel hoofdbrekens gezorgd: "Wij prijzen ons gelukkig met een kleine, moderne school waar veel ruimte is. Binnen een klein team zijn afspraken eenvoudig te maken en we hebben door de kleine klassen ruim voldoende ruimte om een en ander volgens RIVM normen in te richten."

Op De Joost zijn diverse maatregelen getroffen. Zo is er verscherpt toezicht op wie er de school binnen komt. "Denk bijvoorbeeld aan registratie, triage-vragen, alleen contact op afspraak. Daarnaast zijn de lokalen goed ingericht en zijn voor de praktijklessen aparte afspraken gemaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld in de grootkeuken gekookt met mondkapjes, zodat we ook daar de veiligheid kunnen waarborgen. Daarnaast hebben alle docenten de mogelijkheid om mondkapjes, handschoenen en dergelijke op vrijwillige basis te gebruiken. Alle lokalen zijn, net als voor de vakantie, voorzien van desinfecterende gellen en schoonmaakmiddelen. Tenslotte zijn de verkeersstromen van leerlingen en docenten van elkaar gescheiden zodat volwassenen en kinderen elkaar niet binnen de 1,5 meter ontmoeten." Maas merkt dat de maatregelen soms lastig gevonden worden. "Maar iedereen begrijpt ook dat ze noodzakelijk zijn."