• De passie van Ramon Oost heeft hem op veel bijzondere plekken gebracht, zoals het noorderlicht (2019).
• De passie van Ramon Oost heeft hem op veel bijzondere plekken gebracht, zoals het noorderlicht (2019). Foto: Ramon Oost

Weerbestendige passie voor de lens

Van weiland tot noorderlicht

vianen • De passie van Ramon voor landschapsfotografie, gecombineerd met de wat extremere weersverschijnselen, hebben hem al heel wat perfecte plaatjes opgeleverd.

De liefde voor fotografie begon zo’n tien jaar geleden, vertelt Ramon: "Ik heb vroeger een fotograaf gezien op het jeugdjournaal, die op de Veluwe herten stond te fotograferen. Toen dacht ik: 'dit wil ik ook'. Uiteindelijk ben ik daar wel een beetje vanaf gestapt, omdat je toch je eigen ding gaat doen en ook wilt doen wat je zelf leuk vindt, maar zo is de fotografie voor mij begonnen."

Zijn fascinatie voor het weer gaat al langer terug: "Het weer zit al van kinds af aan in mij. Ik keek het weerbericht en hoopte dan altijd op sneeuw of onweer. Uiteindelijk zijn de twee interesses elkaar gaan overlappen."

Een aantal jaar was hij actief als 'stormchaser', waar hij voor Onlineweather stad en land afging voor extreem weer: "Dat heb ik wel een tijdje actief gedaan met wat mensen. Steeds achter de buien aan, niet uitmakend waar dat is. De laatste tijd doe ik dat wat minder."


Perfecte plaatje

Inmiddels doet hij het wat rustiger aan, maar springt hij nog regelmatig in de auto voor een uniek shot: "Ik doe nu vooral landschapsfotografie, maar het weer hoort daar natuurlijk ook bij. Zonder fatsoenlijk weer of licht heb je eigenlijk geen landschapsfoto. Het is wel van belang. Sneeuw, mist, buitenluchten, dat hoort erbij."

Het weer is voor hem inherent aan het maken van de ideale landschapsfoto: "Voor de foto’s zoek ik altijd wel wat sfeer, bijvoorbeeld een dreigende lucht. Dat geeft het landschap net iets anders. Het extreme maakt het bijzonder."

Zijn werkwijze verloopt volgens een vast patroon, maar kent allesbehalve vastigheid: "Meestal hou ik de weerkaarten in de gaten om te zien wanneer iets zich voordoet. Daarna ga ik er gewoon op uit. Je staat eigenlijk de hele dag paraat om uiteindelijk weg te kunnen. Op radarbeelden is vaak wel te zien waar iets plaats gaat vinden. Dan is het gewoon een kwestie van kijken op Google Maps, om te zien of er iets interessants is in de buurt voor op de voorgrond."

Het maken van het perfecte plaatje, maar ook het proces eromheen geeft Ramon iedere keer weer een kick: "Vooraf heb je altijd wel een idee wat je nastreeft in een bepaalde situatie. Als dat uiteindelijk precies uitkomt zoals je het voor ogen hebt, word je daar heel blij van. Dan valt alles precies samen."

Hij benadrukt het belang van zelf scherp zijn: "De omstandigheden kunnen goed zijn, maar uiteindelijk moet je eigen compositie ook kloppen. Als dat lukt ga ik tevreden naar huis."


Verdienste

In de loop der jaren heeft zijn passie hem op prachtige locaties gebracht: ‘’Qua landschapsfotografie is het hoogtepunt het Noorderlicht, dat heb ik nu een aantal keren vast mogen leggen. Dat is waanzinnig. Op zo’n moment ben ik gewoon helemaal verkocht. Winterlandschappen of mistige ochtenden in het bos zijn wel echt dingen waar ik blij van word.

Daarnaast blijft zijn werk niet onopgemerkt: ‘’Ik had een tijdje terug een mistochtend op de Veluwe gefotografeerd. Iemand heeft dat overgeschilderd. Ze vond het zo mooi dat ze er een schilderij van wilde maken. Echt geweldig.’’


Bucketlist

Hoewel hij al het nodige heeft mee mogen maken, droomt hij nog volop: "Qua landschapsfotografie wil ik heel graag nog een keer naar IJsland en Groenland. De landschappen daar zijn zo bijzonder."

Ook zijn stormchaser-kant wacht nog op de ultieme ervaring: "Vroeg of laat wil ik natuurlijk een echte tornado meemaken. Met ons team zitten we wel voorzichtig te kijken om over een paar jaar naar Amerika te gaan om daar achter de tornado’s aan te gaan. Dat is natuurlijk de ultieme beleving."

Zijn tip voor beginnend fotografen: veel doen. "Kijk ook naar anderen, maar doe vooral zelf. Praktijkervaring is het belangrijkste."


q www.ramonoost.nl

Jan van der Horst