• V.l.n.r. Shakib Sana, Sevilay Temel, Jack van Gool.
• V.l.n.r. Shakib Sana, Sevilay Temel, Jack van Gool. Foto: Dick Aanen


Geen feestelijke opening vanwege corona

Huisartsen vestigen zich in M3-pand

leerdam • Van Gool heeft decennialang een praktijk gehad in zowel Heukelum als Leerdam. Sevilay en Shakib hebben deze zomer de Leerdamse praktijk overgenomen. Van Gool zet de Heukelumse praktijk voort in Leerdam. Hij zal nog wel spreekuur houden op de Gasthuisstraat in Heukelum.

"Een huisarts draait officieel veertig uur in de week, maar door de combinatie van beide praktijken werkte ik soms een flink aantal uren meer. Ik ga het nu iets rustiger aan doen. Ik heb al een paar jaar lang met Sevilay samengewerkt, omdat zij waarnam in mijn praktijk." De praktijklocaties in Heukelum en Leerdam voldeden niet meer aan de moderne eisen die aan een huisartsenpraktijk gesteld mogen worden. De gebouwen waren bijvoorbeeld niet goed toegankelijk voor mindervalide patiënten. Het verbouwde pand aan de Quirinus de Palmelaan is helemaal aangepast aan de eisen van de tijd. In dit gezondheidscentrum zijn inmiddels of worden op korte termijn verschillende disciplines uit de eerstelijnszorg gehuisvest, zoals fysiotherapie, psychologie, verloskunde en diëtiek. "Op deze manier realiseren wij een toekomstbestendige huisartsenpraktijk waarin de essentiële eerstelijnszorg voor iedereen beschikbaar en bereikbaar blijft."


Proefschrift

Sevilay zal vier dagen per week in de praktijk aanwezig zijn, Shakib één dag. Sevilay: "Ik ben nu drie jaar huisarts, maar ben er wel twee keer tussenuit geweest vanwege zwangerschappen. In 2016 ben ik aan de Rotterdam Universiteit gepromoveerd op een proefschrift over het ontwikkelen en evalueren van algemene individuele pre-conceptiezorg. Ofwel: het Klaar voor een Kind programma. De kennis over preconceptie-zorg komt me natuurlijk wel van pas in de praktijk."


Sevilay is van Turkse afkomst, Shakib komt uit Afghanistan. Sevilay: "We hebben elkaar leren kennen toen we beiden in Rotterdam studeerden. Na onze studie zijn we in Tiel gaan wonen. Mijn waarneemperiode in Leerdam is goed bevallen. In die tijd heb ik de praktijk en de populatie goed leren kennen." Shakib is het grootste deel van de week actief in Rotterdam Delfshaven. "Ik vind die afwisseling heel leuk. Dat houd je scherp. De populatie in Leerdam en in Delfshaven lijken heel erg op elkaar. Zowel in Leerdam West als in Delfshaven heeft die een multiculturele samenstelling." Shakib doet momenteel vanuit het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Covid-19 op de huisartsenzorg. Ook de praktijken werken daaraan mee.


Verbouwing

De huisartsen zijn zeer content met hun nieuwe huisvesting. Van Gool: "M3 was voorheen een jeugdgebouw. Daardoor was het gemakkelijk om de ruimte te verbouwen en opnieuw in te delen." Een ander voordeel was dat het gebouw behoorlijk hoog was, waardoor nog makkelijk een extra verdieping kon worden gecreëerd. De artsen zijn vanaf juli aan het werk in het nieuwe centrum. "Vooral het omzetten van telefoonlijnen vergde nog heel wat tijd en gedoe. Je gaat van ene op het andere moment over. Dan moet het ook in één keer allemaal werken."

Het gebouw biedt overigens nog ruimte voor andere ondernemers in de gezondheidszorg. "Het zou heel fijn zijn als het centrum zou worden uitgebreid met een deskundige op het gebied van chronische zorg of iemand die behandelingen doet die gericht zijn op meer bewegen."

De huisartsenpraktijk is gevestigd in de nieuwe wijk Broekgraaf en staat nog steeds open voor nieuwe inschrijvingen. De huisartsen hadden graag een officiële opening gehad, maar dat kan vanwege corona voorlopig nog even niet plaatsvinden. Meer informatie op:


q www.huisartsenm3.nl