• De A2 tijdens een eerdere proefsluiting van de coupure Diefdijk.
• De A2 tijdens een eerdere proefsluiting van de coupure Diefdijk.

A2 nachtje dicht om oefening

regio • In de nacht van maandag 31 augustus op dinsdag 1 september zal de A2 richting ‘s Hertogenbosch tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Deil afgesloten worden voor een proefsluiting van de Diefdijk.

Voor de veiligheid van Nederland is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. In de avond en nacht van maandag 31 augustus op dinsdag 1 september voeren Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat daarom een proefsluiting uit van de coupure in de Diefdijk in de A2 ter hoogte van Everdingen. Tijdens de proefsluiting is de A2 tussen knooppunt Everdingen en Culemborg (13) volledig afgesloten voor het verkeer in de richting van ‘s Hertogenbosch. Ook zijn enkele op- en afritten en verbindingswegen dicht. Gele borden ter plaatse geven alle omleidingsroutes aan. Door onvoorziene omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. De Diefdijk is vanwege de proefsluiting ook afgesloten.

Een coupure is een opening in de dijk, die bij hoogwater wordt dichtgezet. Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van coupures goed verloopt en of alle materialen in goede staat verkeren. De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met drie betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de Diefdijk. De balken zijn 30 meter lang en 1 meter hoog en voorzien van rubberen strips ten behoeve van een waterdichte afsluiting. Twee telescoopkranen zorgen ervoor dat ze vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte.

Vanwege coronamaatregelen is het niet mogelijk publiek toe te laten om te kijken bij de proefsluiting.