Peuterplus: laagdrempelig en eenvoudig

vijfheerenlanden • Het college van Vijfheerenlanden denkt na over een mogelijke start van een voorschools Onderwijs-Zorg Arrangement (OZA): een zogenoemd Peuterplus voorziening. Peuterplus is 'passende kinderopvang', vergelijkbaar met passend onderwijs.

Bij Peuterplus kan per kind gekeken worden wat extra nodig is. Bijvoorbeeld ambulante begeleiding op de groep, het ondersteunen van ouders of inzet van meer specialistische kennis en expertise naast de reguliere inzet op een peuterspeelgroep. "Zo kunnen de kinderen van de peuterplus-groep gezamenlijke activiteiten doen met de reguliere peuterspeelgroep maar zijn er ook activiteiten met alleen de peuterplus kinderen", aldus het college in een informatiebrief aan de raad.


Voordelen

Het college ziet een aantal belangrijke voordelen. Zo worden jonge kinderen die te maken hebben met ernstige meervoudige problemen op het gebied van gedrag en ontwikkeling beter voorbereid op hun schoolloopbaan. Dat gebeurt door ze al in de voorschool de juiste 'executieve vaardigheden' aan te leren waarmee ze kunnen functioneren in een schoolse omgeving. "Door zo vroeg mogelijk in te grijpen/ extra ondersteuning te bieden dragen we bij aan het optimaliseren van ontwikkelkansen voor kinderen, het verminderen van onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden en het verkleinen van de kans op potentieel hoge zorg- en onderwijskosten in de toekomst."

Door een slimme bundeling van bestaande geldstromen van kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp kan geld worden bespaard op de vervoerskosten. Bovendien, zo stelt het college, kan met Peuterplus passende zorg dichtbij worden georganiseerd. "De ondersteuning is laagdrempelig, eenvoudig en zo dicht mogelijk bij huis. Zorg op maat dus!"


Pilot

De gemeente is van plan om een pilot te starten. Ook het samenwerkingsverband Driegang, SKCN en Enver worden erbij betrokken.