Schrale troost voor Leerdam Crystal

leerdam • De opheffingsuitverkoop bij Royal Leerdam Crystal heeft gezorgd voor een omzetstijging van 0,3 miljoen euro. Een schrale troost. Het bedrijf -onderdeel van Royal Delft Groep- staakt namelijk per 1 september haar activiteiten.

Het moederbedrijf in Delft nam in april het besluit om de stekker eruit te trekken. Vooral vanwege de zwakke financiële positie van het Leerdamse bedrijf en de sombere vooruitzichten die nog eens versterkt werden door de uitbraak van het coronavirus. Er is ontslag aangevraagd voor het personeel. Een eerder geopperde verhuizing van de winkel naar het Dr. Reilinghplein werd ook geschrapt. Binnen een periode van naar verwachting 1 tot 2 jaar zal in overleg met de gemeente gekeken worden naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met Royal Leerdam Crystal.

Royal Leerdam Crystal produceerde bijna 150 jaar een breed scala aan kristallen gebruiks- en siervoorwerpen, die ambachtelijk werden vervaardigd. Al vanaf het begin van de twintigste eeuw trok de fabriek kunstenaars aan om een esthetisch verantwoord assortiment gebruiks- en sierglas op de markt te brengen. Vooral Andries Copier heeft met zijn Gildeglas een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale faam van het bedrijf. Andere bekende namen zijn Floris Meydam, Willem Heesen (de vader van ontwerper Bernard Heesen) en Siem van de Marel.