'Ambtelijke brieven moeten simpeler'

vijfheerenlanden • In Vijfheerenlanden is het afgelopen jaar veel tijd gestoken in het verbeteren van de soms moeilijke leesbare ambtelijke brieven. Een zogenaamd Versimpelteam wil dat ambtenaren zorgen voor duidelijke en begrijpelijke taal in standaardbrieven en mails. Medewerkers moeten zich ook bewust worden dat ze duidelijke teksten moeten maken, die gericht zijn op de lezer.

Standaardbrieven zijn herschreven naar eenvoudig Nederlands, vergelijkbaar met taalniveau (B1) dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking begrijpt. Alle standaardbrieven van de gemeente krijgen dezelfde opbouw.

De gemeente heeft bij de taaltrainingen gebruik gemaakt van taalambassadeurs van Stichting Lezen en Schrijven. Taalambassadeurs vertellen uit ervaring hoe ingewikkeld het leven is als je basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen of spreken onvoldoende beheerst.

Ook na 2020 gaan de inspanningen verder. In 2021 ligt de focus vooral op het herschrijven van de meest gebruikte standaardbrieven. Om de brieven te testen zal gebruik worden gemaakt van zogenaamde brievenwasserettes waarbij elke tekst kritisch wordt bekeken.


Applicatie

Het Versimpelteam onderzoekt de mogelijkheden om te gaan werken met een applicatie waarmee medewerkers snel en eenvoudig kunnen toetsten of hun tekst duidelijk genoeg is. Dit is vooral nodig voor de incidentele brieven en mails die de gemeente verstuurt aan haar inwoners. Ook wordt gedacht aan een e-learning module. Eenvoudig schrijven wordt onderdeel van de introductieperiode voor nieuwe medewerkers.

Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om een test- of gebruikerspanel op te zetten als vervolg op de groep die in de brievenwasserettes heeft meegedacht over duidelijke teksten. Behalve laaggeletterden worden hier ook mensen met een licht verstandelijke beperking voor benaderd.