Haken en ogen aan Hoge Nood-motie

west betuwe • De gemeenteraad van West Betuwe sprak vorig jaar in een D66-motie de wens uit dat er in de gemeente moet beschikken over voldoende toegankelijke toiletten. Maar dat blijkt allemaal nog niet zo heel eenvoudig, blijkt uit een informatiebrief van het college.

Er is door de Maag Lever Darm stichting een HogeNood App ontwikkeld, waarin is terug te vinden waar de toiletten in gemeenten in Nederland zich bevinden. De norm die deze organisatie hanteert is dat er in elke gemeente om de 500 meter een openbaar of opengesteld toilet in centra en ook voldoende geschikte toiletten in parken en recreatiegebieden beschikbaar moeten zijn.

Het college heeft aangekondigd dat de eis van voldoende toegankelijke toiletten wordt betrokken bij de Lokale Inclusie Agenda, die later zal worden aangeboden aan de gemeenteraad. "Iedereen ongeacht zijn of haar beperking moet in de maatschappij mee kunnen doen." Maar: "Inclusie is meer dan de HogeNood app alleen."

Daarnaast zal vanuit het cluster EZ bij diverse ondernemersoverleggen aandacht gevraagd worden voor de wens van de Maag Lever Darm Stichting en het verzoek van de gemeenteraad.

Omgevingswet

Het opnemen van de toiletnorm van de Maag Lever Darm Stichting zal worden betrokken bij de uitvoering van de Omgevingswet. "Deze vraag is een concreet voorbeeld van de bedoeling van de Omgevingswet: om gezondheid en de fysieke leefomgeving meer met elkaar in verbinding te brengen. Over hoe de Omgevingswet wordt uitgevoerd wordt de komende tijd intensief nagedacht."

De gemeente gaat ook kijken hoe ze zelf het goede voorbeeld kunnen geven. Zoals bij de ontwikkeling van de jachthaven in het centrum van Geldermalsen. Er wordt gekeken of toiletvoorzieningen (ook voor mindervaliden toegankelijke openbaar toiletten) standaard kunnen worden opgenomen bij het opstellen van nieuwe plannen.


Vragen over overlast jongeren bij voetveer Ameide

ameide • De fractie van VHL Lokaal wil dat de gemeente Vijfheerenlanden maatregelen neemt om een einde te maken aan de overlast van jongeren bij het voetveer van Ameide.

Fractievoorzitter Wim van Dijk heeft hierover vragen gesteld aan het college. De huidige twee schippers van het voetveer zijn op leeftijd en gaan ermee stoppen vanwege overlast door hangjeugd. Voetveer De Overkant, tussen Jaarsveld en Ameide, moet dus snel een nieuwe schipper vinden. Er reageerde echter niemand op een oproep voor vervangers.

“Wij zijn geschrokken van de berichtgeving in Het Kontakt over de overlast van jongeren bij het voetveer in Ameide en de reactie hierop van de inwoners en de kapitein van het voetveer. Juist dit particuliere initiatief betekent veel voor de inwoners van Ameide, Lopik en omliggende plaatsen”, legt Van Dijk uit.

VHL Lokaal wil graag weten welke maatregelen de gemeente al getroffen heeft om hieraan een einde te maken en wat de gemeente gaat doen om in de toekomst te voorkomen dat het opnieuw uit de hand loopt.