WB wil solide beleid voor arbeidsmigranten

west betuwe • Het college in West Betuwe wil een adequaat beleid ontwikkelen voor een goede, veilige en legale huisvesting van in de gemeente werkzame arbeidsmigranten. Als pilot wordt gekeken naar de mogelijkheden van huisvesting voor deze tijdelijke werknemers in de bedrijven die zijn verbonden met fruitcoöperatie Fruitmasters.

In de gemeente West Betuwe werken steeds meer arbeidsmigranten, naar schatting zijn het er zo'n 4500. Veel mensen uit voornamelijk Polen werken in Geldermalsen bij het sorteren en verpakken van fruit. En ook bij seizoenswerk van fruittelers in de gemeente worden arbeidsmigranten ingezet. Maar tegelijkertijd zorgt de huisvesting van deze mensen voor veel maatschappelijke discussies.

De vraag naar goede, veilige en legale huisvesting neemt toe. De gemeente wordt ook geregeld benaderd door initiatiefnemers die plannen hiervoor hebben. Een goed gemeentelijk toetsingskader ontbreekt echter. "Hoewel huisvesting het centrale thema is, zijn er meer aspecten die in het beleidsplan aan de orde komen. Zoals de ruimtelijke ordeningsaspecten, de betekenis voor de economie, de inschrijving en registratie van arbeidsmigranten, controle en handhaving als ook regionale afstemming." De raad zal over al deze aspecten worden geïnformeerd tijdens een informatieavond op 8 september.


Werkgroep

Er wordt een brede ambtelijke werkgroep ingesteld, die onder leiding van een ervaren adviseur een beleidsplan gaat opstellen. Ook externe stakeholders van de gemeente worden betrokken. Het gaat om werkgevers, uitzendbureaus, huisvesters en maatschappelijke organisaties. En natuurlijk ook de inwoners van West Betuwe.


Fruitcoöperatie Fruitmasters komt waarschijnlijk op korte termijn met een totaalvisie voor werken, wonen en onderwijs. "Arbeidsmigranten zijn van groot belang voor de fruitsector", meldde het bedrijf vorig jaar op zijn Facebookpagina. "Arbeidsmigratie kwam langzaam op en is inmiddels niet meer weg te denken."