Lezing over krijgsheer Maarten van Rossem

leerdam • Historicus Sander Wassing houdt op woensdag 9 september bij de historische vereniging Leerdam een lezing over de plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem: ''Hoe 'Gelderaers' begin 16e eeuw Leerdam bedreigden''. De lezing wordt gehouden in gebouw Maranatha in Leerdam. Aanvang 20:00 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Van Rossem's lijfspreuk luidde 'Blaken en branden is het sieraad van de oorlog'. Het werd door hem en zijn soldaten omgezet in medogenloze daden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de 'gelderaers' in aantocht waren. Van Rossem stond in de zestiende eeuw bekend als de 'gesel van de boeren'.


Karel V

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen: een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennia lang hield Maarten van Rossem in dienst van de Gelderse hertogen de Nederlanden in zijn greep. In 1513 en opnieuw in 1517 kwam het oorlogsgeweld dichtbij voor de inwoners van Leerdam.


Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand de plattelandsbevolking en Leerdam in het bijzonder? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.


Sander Wassing
Sander Wassing heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Leiden en haalde daar in 2013 zijn Master European History (1000-18000). Hij is werkzaam als informatiespecialist en zelfstandig historicus voor kerken, erfgoedinstanties, historische verenigingen en scholen.


Wassing heeft al meerdere lezingen voor de historische vereniging Leerdam gegeven.