• Constance Meelhuysen (l.) en José Zandkuijl.
• Constance Meelhuysen (l.) en José Zandkuijl. Foto: Aangeleverd

Taalmaatjes en taalcoaches gezocht

leerdam • SamenDoen zoekt in samenwerking met het Taalhuis Leerdam en bibliotheek Lek & IJssel naar Taalmaatjes en Taalcoaches. Taalmaatjes oefenen met anderstaligen de Nederlandse taal 1-op-1, taalcoaches doen dat in groepsverband. Ze begeleiden wekelijks met een andere vrijwilliger een taalgroepje of een taalcafé.

Taalmaatjes worden gekoppeld aan een anderstalige om zo het spreken en luisteren van de Nederlandse taal bij die persoon te bevorderen. Ze praten, kijken televisie, drinken samen koffie, wandelen, doen een boodschapje, wat dan ook. Taalmaatje José Zandkuijl uit Leerdam begeleidt sinds 2018 een alleenstaande Somalische vrouw met twee jonge kinderen. 'In eerste instantie probeerden we de taal te leren door een boekje te gebruiken met namen van beroepen. Maar daar bleef eigenlijk niks van hangen. Nu maken we veel meer gebruik van woordjes uit het dagelijkse leven. En ineens begon het te leven. Nu pikt ze de woorden veel makkelijker op." Het contact met het Taalmaatje is voor de Somalische vrouw een belangrijke stimulans. "Ze brengt nu de kinderen naar school, praat met de juf en verdiept zich in de zaken van de school."

Constance Meelhuysen werkt met veel enthousiasme als taalcoach. Ze was zowel actief bij het Taalcafé als bij de Taalgroepjes. "Het Taalcafé is een vrije inloop waar de taalleerders samenkomen om bijvoorbeeld taalspelletjes te spelen of samen in kleine groepjes een bepaald actueel thema te behandelen. Bijvoorbeeld 'Zing Nederlands met me', waar we samen Nederlandse liedjes zingen. Vorige maand was er een logopediste op bezoek die de klanken van de Nederlande taal uitlegde." Het lesmateriaal van de taalgroepen bestaat onder andere uit boekjes van Succes. Deze worden geleverd door de Stichting Lezen en Schrijven. "De laatste groep die ik begeleidde bestond alleen maar uit hele slimme Turkse dames. Ze spreken thuis alleen maar Turks." Vaak wordt in een les een bepaald thema behandeld. "We hebben bijvoorbeeld iemand op bezoek gehad die iets heeft verteld over mindfulness. Dat vonden de dames geweldig interessant."

Wie Taalmaatje of Taalcoach wil worden moet eerst een training volgen van 4 bijeenkomsten van 3 uur. De start is in september. Na het afronden ontvangt men een certificaat.

Belangstellenden om taalcoach te worden kunnen contact opnemen met Eveline Dijkhuizen (06-14607924/vijfheerenlanden@taalhuislekstroom.nl. Wie aan de slag wil als Taalmaatje kan bellen met Samen Doen: 0345-637363/info@samendoen.expert. Voor meer informatie: Marianne Kats (06-19363190).