Deelnemers aan panelonderzoek ondervinden veel overlast

Hondenpoep blijft een grote ergernis

vijfheerenlanden • "Het is meer dan erg", antwoordt één van de respondenten. "Overal kom je de uitwerpselen van honden tegen. Tegenwoordig is er zelfs iemand die zijn hond in onze tuin laat schijten. Ik weet niet wat ik doe als ik zie wie de dader is."

Een andere reactie: "Zonder schroom uitlaten bij mijn voordeur. Vooral 's avonds in het donker en 's morgens vroeg. Hoe aso willen het hebben?"

Ook een bewoner van de Noordwal in Leerdam ervaart veel overlast. De steeg verbonden met de Bergstraat is soms net een hondenuitlaatplaats qua uitwerpselen. "Volgens mij wordt het nooit schoongemaakt. Soms komt de stank je tegemoet. En wat denken jullie van de enorme boomtakken. Die worden gebruikt door hond en kat. Lekker hoor zo'n bak een meter van je keukenraam vandaan."


Katten

Een andere respondent vindt dat er ook eens gekeken moet worden naar kattenstront. "Dat zou eerlijk zijn. Want de hond schijt niet bij een ander in de tuin. Katten doen dat wel. Sommigen hebben wel vier of vijf katten."

De deelnemers aan de peiling komen met tal van -soms heel creatieve- oplossingen voor de overlast door de hondenpoep: Beboeten, handhaven, controleren, gedragsverandering hondenbezitters, meer vuilnisbakken, hondenuitlaatplaatsen, hondenbelasting afschaffen of juist zeer fors verhogen. Of: "Eigenaren gelijk op de bon slingeren. Elkaar aanspreken heeft niet het gewenste effect." Ook moeten hondenbezitters bewust worden van hun gedrag. "Als je een baby hebt dan doe je de luier in de container. Heb je een hond dan doe je de poep in de container.'' Een ander ziet het wat somberder in. Een echte oplossing is er niet. "Het is dweilen met de kraan open.''


Het stoppen met opruimen en weghalen van hondenuitlaatplekken werkt volgens een andere panellid averechts. Ook de eigen verantwoordelijkheid van mensen wordt vaak genoemd in de vele reacties "Je kunt niet ALTIJD de overheid voor alles op laten draaien, mensen moeten zich daarvan bewust zijn." Of een ander geluid: "Gezien de kosten die het voor de gemeente met zich meebrengt om alle voorzieningen voor honden te financieren, inclusief de kosten voor handhaving, vind ik het vreemd dat de hondenbelasting (mogelijk) wordt afgeschaft."


Locaties

De deelnemers is ook gevraagd op welke locatie beter gehandhaafd moet worden. Dat levert een grote diversiteit aan straten en wijken op. Het centrum van Leerdam en Vianen worden vaak genoemd, maar ook kleinere kernen als Ameide en met name Meerkerk verdienen meer aandacht.

Eén respondent klaagt over de grasranden in de de wijk Varsseveld en langs de Donkere Kade. De laatste is een populair wandelgebied. "Maar omdat er geen bebording is, laten hondenbezitters hun honden loslopen en overal poepen, zonder dit op te ruimen. Het is ook naar om als wandelaar of hardloper loslopende honden tegen te komen."

Een bewoner van de Sparrendreef in Leerdam heeft de afgelopen 25 jaar al heel wat emmertjes, watten en toiletpapier aan bezoekers van de begraafplaats beschikbaar gesteld omdat ze in de hondenstront hadden gestapt. "Ik heb 's morgens en 's avonds als de hond wordt uitgelaten nog nooit een BOA gezien. De bak waar de rode zakjes in gedeponeerd worden wordt vaak niet geleegd. Rond 20 december gaat hij op slot tot en met de eerste week van januari. Denkt de gemeente nou echt dat de mensen het rode zakje mee naar huis nemen? Ze gooien ze nabij die bak op de grond."


Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Toponderzoek. Het bureau wil de betrokkenheid van de inwoners van Vijfheerenlanden vergroten. De vragenlijst is opgesteld in overleg met Kontakt Mediapartners.