• Fabio Jakobsen in de Ronde van de Algarve 2020.
• Fabio Jakobsen in de Ronde van de Algarve 2020. Foto: Gettysport/Deceuninck-Quickstep

Onzekere tijd voor Jakobsen

POLEN/REGIO • Het waren angstige momenten afgelopen woensdag. In de eerste etappe van de Ronde van Polen kwam nationaal kampioen Fabio Jakobsen vreselijk ten val. Strijdend om de dagzege vloog de sprinter uit Heukelum over de hekken. Het werd een week vol afwachten, updates en gelukkig uiteindelijk goed nieuws.

De sprint verliep chaotisch. Dylan Groenewegen leek te gaan winnen, maar Jakobsen kwam sterk opzetten en werd, zo bleek uit de beelden, in de hekken gereden. Met een 'horrorcrash' als gevolg.

De eerste berichten over zijn verwondingen waren zeer verontrustend, maar bleven lange tijd onduidelijk.

Jakobsen werd enige tijd ter plekke behandeld, maar werd daarna snel overgebracht naar het ziekenhuis. Sinds zijn val werd de 23-jarige renner in een kunstmatige coma gehouden, vanwege de ernst van zijn verwondingen.

Groenewegen
Ploegleider Patrick Lefevere van Deceuninc-Quick-Step haalde gelijk na afloop op Twitter keihard uit naar Groenewegen, die gediskwalificeerd werd voor het veroorzaken van de valpartij. Jakobsen werd door de organisatie aangewezen als winnaar.
Jumbo-Visma, de ploeg van Groenewegen, heeft excuses aangeboden voor het incident: "Dit soort valpartijen mogen niet plaatsvinden. Voordat we verder reageren zullen eerst intern bespreken wat er precies gebeurd is." Later maakte de ploeg bekend hun renner voor onbepaalde tijd aan de kant te houden.

De UCI liet dezelfde dag nog in een persbericht weten het gedrag van Dylan Groenewegen onacceptabel te vinden. De internationale wielerorganisatie heeft de zaak naar de Tuchtcommissie verwezen, die de renner eventueel sancties op kan leggen die in verhouding staan tot de ernst van de feiten.

De Poolse politie is tot woensdagavond laat bezig geweest om bewijsmateriaal te verzamelen op de plek van de valpartij. Een onderzoeksteam heeft inspectie uitgevoerd en sporen veiliggesteld.

Geslaagde operatie
Donderdag 08:00 werd er een persconferentie gegeven in het St. Barbara Ziekenhuis in Sosnowiec. Daar werd gemeld dat na een nachtelijke operatie van vijf uur, de toestand van Jakobsen nog steeds 'ernstig maar stabiel' was.
''Er zijn geen complicaties opgelopen na de operatie'', meldde een van de doktoren. Hij sprak dan ook van enig optimisme. Wel was er sprake van moeite met de ademhaling, wegens verwondingen aan de borst.

Waar eerder werd doorgegeven dat donderdag een poging zou worden ondernomen om Jakobsen uit zijn kunstmatige coma te laten ontwaken, werd later bekend dat dit naar de vrijdag werd verschoven. Het uitstel zou beter zijn voor zijn herstel. Op vrijdagmiddag werd bekend dat de renner, na een succesvolle poging, is ontwaken uit zijn coma.

Naar huis
Fabio Jakobsen kan weliswaar nog niet praten, maar kan wel communiceren via een scherm. Daarnaast is de renner volledig bij bewustzijn en kan hij al handelingen uitvoeren. Eind deze week wordt de renner mogelijk overgebracht naar Nederland, verwacht zijn ploegarts Yvan Vanmol. De ploegarts maakt zich wel 'enige zorgen' over de esthetische schade (Jakobsen brak veel botten in zijn gezicht) en over de activiteit van de spieren rond de mond. Wel zegt hij: "Zijn toestand is zeer goed, zeker gezien de ernst van het ongeval."

Houd voor de meest recente ontwikkelingen de website in de gaten:

q www.hetkontakt.nl