• Arie Keppel tijdens een verkiezingsdebat in 2018.
• Arie Keppel tijdens een verkiezingsdebat in 2018. Foto: Dick Aanen

Oud-wethouder adviseert om angstcultuur te doorbreken

Keppel: 'Maak gebouwen coronaproof'

vijfheerenlanden • Hij adviseert de leden van de gemeenteraad Vijfheerenlanden om proportionele maatregelen te nemen op basis van feiten. Een belangrijke maatregel is volgens hem het coronaproof maken van (openbare) gebouwen. Keppel omarmt de inzichten van Maurice de Hond, die zich fel verzet tegen bijvoorbeeld de 1,5-meter maatregel, maar ook tegen de aangekondigde mondkapjesplicht.

Ook Keppel vindt de mondkapjesplicht buitenproportioneel. De maatregel draagt volgens Keppel niet bij aan de bestrijding van corona. Het verplichten van de mondkapjes via noodverordeningen druist volgens hem ook in tegen de grondwet. "Meerdere hoogleraren rechtsgeleerdheid, waaronder Wim Voermans van de Universiteit Leiden, waarschuwden de beleidsmakers dat het verplichten van mondkapjes indruist tegen artikel 10 van de Grondwet, waarin staat dat eenieder het recht heeft op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer. Voor een dergelijke inbreuk is een grondslag in een formele wet vereist. Die ontbreekt. Daarmee hebben burgemeesters geen bevoegdheid om toch te experimenteren met verplichte mondkapjes." Met een noodverordening wordt bovendien de democratie 'van hoog tot laag' buitenspel gezet, vindt Keppel. De maatregel wordt ingevoerd door een oncontroleerbare Veiligheidsregio, zonder dat volksvertegenwoordigers er iets over hebben kunnen zeggen.


Angst

Een mondkapjesplicht zal de angst volgens Keppel alleen maar bestendigen en weinig meer van doen hebben met de huidige realiteit. "En die is dat, ook al stijgt momenteel het aantal besmettingen, vooral bij jongere mensen en met name door de hoge aantallen testen (die overigens erg onbetrouwbaar zijn), ziekenhuizen praktisch leeg zijn en geen of nauwelijks meer overlijden. Inmiddels is het aantal IC-opnames per dag gedaald naar 2 en ziekenhuisopnames naar 3,3. Ondanks de vele testen. Mensen die overlijden aan corona komen nauwelijks meer voor."


Binnenruimte

Keppel zegt in de open brief dat voldoende is bewezen dat het virus niet of nauwelijks is verspreid via (hand)contact en ook niet of nauwelijks in de buitenruimte. Vooral de binnenruimte waar veel mensen langduriger verblijven was de grote boosdoener. "Daar zit het risico, met name voor oudere mensen. Te denken valt aan slecht geventileerde (veelal oudere) gebouwen zoals verpleeghuizen, kantoren, horeca, scholen en andere plaatsen waar langduriger mensen bijeen komen."


Met name aerosolen zijn volgens Van Keppel oorzaak van besmetting: het langdurig inademen van kleine en zeer vluchtige vochtdeeltjes die zonder voldoende ventilatie langdurig in een ruimte blijven en hun werking kunnen doen. "Ook airco's en luchtverversingsapparatuur die te weinig verse lucht 'binnenbrengen' omdat ze verkeerd zijn afgesteld, blijken bronnen van besmetting te zijn. En dat is precies het punt wat Maurice de Hond al enkele maanden aangeeft, en hij krijgt nu op alle punten gelijk."

Keppel adviseert het gemeentebestuur om op zeer korte termijn een lokaal beleid voor controle en maatregelen van aanpassing van gebouwen voor te stellen om deze coronaproof te maken. "Als ze dit label verdienen kunnen, naast het sowieso niet toepassen van de 1,5 metermaatregel in de openbare ruimte, ook binnen dat gebouw zonder gevaar alle handelingen plaatsvinden en zijn verdere maatregelen niet nodig en zal ook het aantal coronagevallen minimaal zijn."