• Thomas Meijwaard geeft deze zomer een interactieve vuurtheatershow voor jong en oud.
• Thomas Meijwaard geeft deze zomer een interactieve vuurtheatershow voor jong en oud. Foto: Rene Gesink

Thomas Meijwaard: "Vuurspuwen is in het begin heel spannend"

In de ban van de vlammen

Je moet wel gek in je hoofd zijn om vuur te gaan spuwen. Dat dacht oud-Vianees Thomas Meijwaard (38) altijd. Inmiddels is hij al bijna tien jaar vuurspuwer en sinds enkele jaren ook vuurstuntman. Hij is de man achter het VuurGilde, de wereldrecordpoging vuurspuwen van Fierce360.nl en het nieuwe vuurtheater 'Samen is leuker dan alleen'.

De magie van vuur heeft Thomas stevig in zijn greep. Hij hult zich met plezier in een stuntpak en laat zichzelf in de fik steken. Is het de adrenaline? De uitdaging van steeds nieuwe dingen leren? Alles van dat. En meer. Veel meer. "Het gaat om wat je samen kunt bereiken. Als ik iemand lesgeef die angst heeft voor vuur en ze overwinnen dat en leren nieuwe vaardigheden, dat vind ik mooi. Of de recordpoging vuurspuwen die we in 2017 deden. Het was voor mij een grote teleurstelling dat er geen 360 maar slechts 217 vuurspuwers waren en we het record dus niet verbeterden. Gelukkig vertelden deelnemers dat ze de dag van hun leven hadden. Dat ene unieke moment waarop je met zijn allen een vlam blaast, dat je jezelf overstijgt en onderdeel bent van een groter geheel, dat is een herinnering die levenslang blijft."

De liefde voor vuur begon in 2009 met een bushfire tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Australië. Zwaar onder de indruk besloot de in de evenementenbranche werkende oud-Vianees ook 'iets met vuur' te willen doen.

VuurGilde

In een jaar tijd leerde Thomas alle theorie over vuurspuwen. Hij sprak met meer dan honderd mensen die beroepsmatig met vuur en veiligheid werken, van brandweermannen tot chemici. Zo ontwikkelde hij een lesmethode om vuurspuwers op te leiden in het opgerichte VuurGilde. Met als doel: het in Nederlandse handen zijnde wereldrecord vuurspuwen verbreken. Inmiddels heeft hij al meer dan duizend vuurspuwers opgeleid.

Pas na een jaar lesgeven besloot Thomas ook zelf de sprong te wagen. "Ik zag mezelf altijd als de organisator, de man achter de schermen. Dat bleek verkeerd leiderschap. Je krijgt geen respect van vuurspuwers als je zelf niet spuwt. Daarnaast was ik na zo lang over vuur praten nieuwsgierig hoe het zou zijn om een vlam te blazen."

'Je overschrijdt het menselijke zo ver dat het lijkt alsof het magie is'

Het wereldrecord gaan ze nog verbeteren. "Het is als de kraan open zetten zonder stop in de wasbak. Vuurspuwen is in het begin heel spannend. Je hebt veel respect voor het vuur. Uiteindelijk komt de routine. Dat is het grootste gevaar. Het wordt saai, je verliest je focus, en dan gaat het fout en raak je je wenkbrauwen kwijt of hebt een ander ongeluk. Daarom stoppen veel vuurspuwers na een jaar of drie." Thomas heeft deze valkuil ook ervaren. In plaats van te stoppen, ging hij een stap verder: hij is vuurstuntman geworden.

Nieuwe show

Al zijn ervaring gebruikt Thomas voor de nieuwe vuurtheatershow 'Samen is leuker dan alleen', die hij sinds begin juli samen met Magisch Verhaal geeft. "We strijden om de populariteit bij het publiek. We willen beiden de leukste, grappigste en beste zijn. We strijden tegen elkaar, maar uiteindelijk gaan we samenwerken. Moraal is dat het veel leuker is om samen een vlam te blazen. Zo vertel ik eigenlijk mijn hele bezieling en ervaring in één verhaal. We doen sensationele stunts, die voor kinderen en volwassenen fantastisch zijn. Alles is honderd procent veilig, in tien jaar werken met vuur heb ik nog nooit een ongeluk gehad."

Daarnaast werkt Fierce360.nl toe naar het Middeleeuws Winschoten van 20 tot en met 22 augustus 2021. Dan houden ze een nieuwe poging om het wereldrecord vuurspuwen te verbeteren. Veel deelnemers uit 2017 doen weer mee, waaronder diverse internationale vuurspuwers. Tijdens dit weekend willen ze ook het wereldrecord vlam doorgeven verbeteren én een vuurshow geven (en filmen) op een live gespeeld nummer van Rammstein.

Ook doet Thomas dan een nieuwe wereldrecordpoging: zo lang mogelijk in brand staan en vuur spuwen tegelijkertijd. Een uiterst gevaarlijke combinatie die maar enkele stuntmannen beheersen. "Je moet de drang om in te ademen bij groot zuurstoftekort kunnen onderdrukken, anders kan het fataal aflopen. Ik werk in een ijskoud stuntpak, waarvoor ik de ademtechniek van Wim Hof gebruik. Daarnaast gebruik ik de technieken om je adem in te houden van het freediven en het hard uitademen wat je als vuurspuwer moet doen. Je overschrijdt het menselijke zo ver dat het lijkt alsof het magie is. Dat is het niet. Het is training. Dit is iets dat ik puur voor mijn eigen ontwikkeling doe. Ik wil grenzen blijven verleggen."