Sociaal Maatschappelijke Agenda vastgesteld

vijfheerenlanden • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft op donderdag 16 juli de zogenaamde Sociaal Maatschappelijke Agenda vastgesteld.

Deze Agenda moet een goede basis vormen voor samenwerking met het grote aantal partijen in het sociale domein. De gemeente Vijfheerenlanden streeft naar vitaliteit in de samenleving. Inwoners moeten kunnen meedoen in de samenleving, ongeacht leeftijd, geslacht, religie of cultuur. Zij zijn aan het werk, doen vrijwilligerswerk, zorgen voor partner of kind, gaan naar school, naar een sportclub, zijn lid van een (geloofs-)gemeenschap, etcetera. "Iedereen doet volwaardig mee, op zijn of haar eigen wijze; en wordt daarvoor gewaardeerd. In eigen kracht of binnen het netwerk worden vraagstukken opgepakt."

Meedoen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend of gemakkelijk. De mate waarin een inwoner ‘meedoet’ of zorgt voor een ander hangt af van de mate waarin de inwoner voor zichzelf kan zorgen. "De gemeente Vijfheerenlanden vindt het belangrijk dat iedere inwoner kan voorzien in de directe levensbehoeften en mee kan doen aan onze samenleving. Iedere inwoner heeft recht op een kansrijke start en de mogelijkheid een leven lang te ontwikkelen."


Bijeenkomsten

Er is voorafgaande aan de opinievorming en besluitvorming veel informatie opgehaald uit bijeenkomsten vorig jaar en er zijn adviezen gegeven door de adviesraad Sociaal Domein. Er is ook meegelezen door de partner, zoals Rivas-groep, Mee-Vivens, Welzijn Vianen, SamenDoen, Bibliotheek, OOK coaching, jongerenwerk, Yulius en het Diaconaal Maatschappelijk Werk. De partners zijn op hoofdlijn tevreden over de inhoud van de SMA. De opmerkingen die zij mee hebben gegeven gingen over formulering van zinnen en soms is er ook inhoudelijk een toevoeging geweest in de SMA. De partners zijn geïnformeerd wat er met hun inbreng is gebeurd.