Minder mensen lid van de bibliotheek

regio • Het aantal leden van de bibliotheek Lek & IJssel is in 2019 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor: van 25.028 naar 23.716. Dat vermeldt het jaarverslag over 2019. De vestiging Vianen telde vorig jaar 3768 leden. In Houten waren dat er 11.950 en in IJsselstein 7.998. Van het aantal inwoners is 23% lid van de bibliotheek. Bij de jeugd is dit aantal aanzienlijk meer: 68,1%. Het jaar 2019 stond voor een groot deel in het teken van de overname van de bibliotheekactiviteiten van de vestigingen in de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik.
De afgelopen maanden waren overigens bijzonder lastig in verband met de corona-beperkingen. De bruisende bibliotheek werd opeens een stille ruimte. "Deze bijzondere tijd vraagt om bijzondere oplossingen", schrijft directeur-bestuurder Gert Staal. "Wij zijn genoodzaakt om versneld te digitaliseren en op zoek te gaan naar alternatieve vormen van dienstverlening. Met de nadrukkelijke wens om juist de mensen met een hulpvraag, zoals laaggeletterdheid en digibeten, te blijven bedienen. Dit brengt een grote creativiteit boven bij alle medewerkers en vrijwilligers."


H. Bouwmeester vervangt Van 't Pad

vijfheerenlanden • H. Bouwmeester is tijdens de raadsvergadering van 16 juli benoemd tot tijdelijk raadslid namens de PvdA in de gemeente Vijfheerenlanden. Hij vervangt Christel van 't Pad, die 16 weken met zwangerschapsverlof gaat. De bevoegdheid tot tijdelijke ontslagverlening door de voorzitter (burgemeester) is vastgelegd in artikel X 10 van de Kieswet. Thomas van Montfoort werd benoemd tot commissielid namens de PvdA.


Noordeloos niet in top-5 'mooiste dorp'

noordeloos • Noordeloos werd door de ANWB genomineerd voor de verkiezing van het mooiste dorp van Nederland, maar is in de einduitslag buiten de Top 5 gevallen. Noordeloos moest de volgende vijf dorpen voor zich dulden: Hollum (Friesland), Winsum (Groningen), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Urk (Flevoland). De volgorde is willekeurig, omdat de winnaar pas op 15 augustus bekend gemaakt wordt. De dorpen werden onder meer beoordeeld op authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en de balans tussen groen en bebouwing.


Speeltoestellen Put Middelwaard

regio • In april 2019 is er een brainstormavond geweest over de ontwikkelingen van Put Middelwaard, 120 inwoners hebben hun mening gegeven over de aanwezige plannen. Daarnaast is er door de gemeente Vijfheerenlanden een enquête gehouden over speelplaatsen. Put Middelwaard komt daarin naar voren als een goede speelplek. Op basis van de brainstormsessie en de enquête is besloten om minimale ontwikkeling bij Put Middelwaard toe te laten die bijdraagt aan het behoud van natuurbeleving, comfortabel recreëren en aansluit op de gebruikers van het gebied. Eén van die ontwikkelingen is het plaatsen van speeltoestellen voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar en enkele faciliteiten voor jongeren vanaf 12 jaar. Er zijn twee ontwerpen gemaakt voor speeltoestellen bij Put Middelwaard, via de enquête op de website van de gemeente Vijfheerenlanden kunnen inwoners aangeven welk speeltoestel de voorkeur heeft. Meer informatie: onderzoek@vijfheerenlanden.nl of 088-5997000.