Financiële sturing VHL nog niet vlekkeloos

vijfheerenlanden • De financiële sturing bij de gemeente Vijfheerenlanden verloopt nog steeds niet vlekkeloos. Het beeld is wisselend. "Er gaat een aantal dingen goed, maar er blijft ook een aantal zaken achter", concludeert het college in een recente raadsinformatiebrief.

Vooral in 2019 had de gemeente te maken met achterstanden en kwaliteitsproblemen. "Hierdoor lopen we soms nog achter de feiten aan", aldus het college. Uitloop van de jaarrekening 2018 leidde tot problemen bij de begroting 2020 en de jaarrekening 2019. "Hierdoor is het toch vaak een kwestie van afmaken van een product en snel door naar de volgende. Er is eigenlijk nog vaak onvoldoende tijd beschikbaar om een goede kwalitatieve toets uit te voeren van budgetgesprekken en het ontwikkelen van een vast format voor begrotingswijzigingen en de financiële paragraaf in bestuursvoorstellen."


Ook de samenwerking en directe aansturing van de teams is door het uitbreken van de corona-pandemie nog niet optimaal verlopen. De onderlinge afstemming en de afstemming met de teams is lastiger geworden. Verder wordt geconcludeerd dat de kennisoverdracht vanuit ingehuurde medewerkers naar eigen medewerkers onvoldoende heeft plaatsgevonden. Ten slotte is gebleken dat de financieel adviseurs niet altijd kunnen rekenen op een betrokken en deskundige sparringpartner in de vakteams.


Vorderingen

Wel zijn er duidelijke vorderingen gemaakt bij de beheersing van het administratieve proces. "De samenwerking verloopt prettig en efficiënt en er wordt tijdig en goed werk geleverd. Facturen worden op tijd betaald en de boekingen zijn actueel."


Verder is er minder afhankelijkheid van inhuurkrachten, is de aansturing verbeterd. Het proces om te komen tot de 1e bestuursrapportage 2020 en de Kadernota 2021-2024 is goed en efficiënt verlopen. Een belangrijk deel van het achterstallig onderhoud is weggewerkt en de kwaliteit van de jaarstukken is een stuk verbeterd.