Vissen met pv De Glasfabriek

leerdam • De personeelsvereniging van De Glasfabriek heeft inmiddels alweer twee competitiewedstrijden gevist. Voor de wedstrijd begin juli werd Piet de Kruijff gehuldigd voor deelname aan zijn vijftigste wedstrijd. Piet vist vanaf 2013 mee en heeft in die vijftig wedstrijden 61 kilo vis gevangen.

Het strijdtoneel op 7 juli was het kanaal tussen de Linge en het Merwedekanaal bij Arkel. Er werd veel vis gevangen. Alle 13 deelnemers wisten vis in het net te krijgen. Totaal vingen ze ruim 60 kilo. De grootste vis werd gevangen door Alfred Bogerd, namelijk een brasem van 54 centimeter. Alfred ving daarnaast heel veel vis en werd winnaar met maar liefst 20.350 gram. Tweede werd Kees Kool met 8.600 gram en derde René van der Linden met 6.400 gram. Dinsdag 14 juli werd er aan de Linge langs de steile dijk bij Kedichem gevist. Er werd matig gevangen. De twaalf deelnemers wisten ruim 18 kilo in het net te krijgen. Piet de Kruijff ving een meerval van 49 centimeter, maar de grootste vis werd gevangen door Ton van Kooten, namelijk een zeelt van 52 centimeter. Mede door deze zeelt werd Ton van Kooten winnaar van deze wedstrijd met totaal 5.000 gram. Tweede is Rudi Kaldenberg met 3.100 gram geworden en derde Peter van den Oever met 2.700 gram. Dinsdag 21 juli was het strijdtoneel de Linge tussen Heukelum en Spijk. Er werd redelijk vis gevangen. Alle tien deelnemers wisten vis te vangen, totaal ruim 19 kilo. Rudi Kaldenberg ving de grootste vis, namelijk een brasem van 51 centimeter. Daarnaast ving Rudi nog twee zeelten. Mede door deze brasem en zeelten werd Rudi Kaldenberg winnaar van deze wedstrijd met totaal 5.600 gram. Tweede is Alfred van Krieken met 5.450 gram geworden en derde Ton van Kooten met 2.600 gram.


Aderlating aan huis

gorinchem • Als eerste ziekenhuis in Nederland biedt het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van Rivas Zorggroep, aderlatingen aan huis aan patiënten met ijzerstapelingsziekte. Deze zorg aan huis biedt patiënten veel gemak en tegelijk drukt het project zorgkosten en zorgt het voor minder druk op ziekenhuisbedden.
Verpleegkundige Jannie Westerlaken: "Voor patiënten is de winst heel groot. Wij komen aan huis, of op je werk –tijdens kantooruren of daarbuiten – de behandeling met aderlating moet het dagelijks leven zo min mogelijk beperken." Internist-hematoloog dr. Matthijs Eefting is samen met ambulant verpleegkundigen Jannie Westerlaken en Janneke Barth de drijvende kracht achter dit project. "Bij ijzerstapelingsziekte neemt het lichaam een teveel aan ijzer op uit de voeding. Dit ijzer stapelt vervolgens in verschillende organen en gewrichten. De organen, waaronder het hart en lever, kunnen hierdoor ernstig beschadigen. Onbehandelde ijzerstapelingsziekte kan zo tot gevaarlijke problemen voor de patiënt leiden. De behandeling is relatief eenvoudig, namelijk door middel van aderlatingen. Dit werkt als volgt: nieuwe rode bloedcellen hebben ijzer nodig om te kunnen functioneren. Als door een aderlating de hoeveelheid bloed afneemt, maakt het lichaam extra nieuwe bloedcellen aan. Die hebben op hun beurt weer ijzer nodig. En zo daalt de ijzervoorraad in het lichaam en dat voorkomt problemen bij de patiënt."
De aderlatingen aan huis (of op de werkplek) worden verzorgd door het Ambulant Verpleegtechnisch Team (AVT) van Rivas Zorggroep. Rivas heeft ervoor gezorgd dat de verpleegkundigen een uitgebreide scholing hebben gevolgd om de aderlatingen veilig en kundig thuis uit te kunnen voeren.