Leerdam positief over carillon

leerdam • Een meerderheid van de bijna 500 mensen die een vragenlijst invulden over terugkeer van het carillon aan het Dokter Reilinghplein in Leerdam, zien graag een werkend carillon terugkomen in de stad.

Inwoners van Leerdam hebben de afgelopen weken mee kunnen doen aan een kort onderzoek over het carillon op het Dokter Reilinghplein in Leerdam. Het carillon is toe aan onderhoud. De klokjes en magneetklepjes moeten worden gereviseerd. De computer moet vernieuwd worden en de klokkenstoel zal opnieuw geschilderd worden. De gemeente Vijfheerenlanden wilde weten of inwoners een werkend carillon terug wilden zien komen. Voor een overweldigende meerderheid van de bijna 500 mensen die de lijst invulden, was het antwoord op die vraag 'ja'.

Op de Facebookpagina van de gemeente Vijfheerenlanden is te lezen hoeveel mensen aan de enquête hebben deelgenomen en hoe de verdeling in 'voor- en tegenstanders' is: 490 mensen hebben de vragenlijst volledig ingevuld, hiervan hebben 110 inwoners aangegeven dat het carillon niet hoeft te worden gerenoveerd. Dit komt neer op 22,4 procent van het totaal. De overige 380 personen hebben aangegeven dat men graag het carillon gerenoveerd terug zien op het plein. Met 77,6 procent is dit een duidelijke meerderheid. De uitslag wordt gebruikt bij de verdere besluitvorming over het carillon.

Het carillon is in 1979 geschonken door de inwoners van Leerdam, bij het afscheid van de toenmalige burgemeester Den Hollander. VHL-Lokaal raadslid Teus Meijdam liet daarom eerder al weten dat hij vindt dat het carillon niet weg mag uit de stad. VHL Lokaal wilde een motie indienen over de enquête die de gemeente heeft uitgezet over het carillon. Het indienen van die motie zou al plaatsvinden, maar is verplaatst naar een moment na de zomervakantie.