Virtuele zwemwedstrijd

vianen • De afgelopen 10 jaar, is het eigenlijk een traditie geworden dat in deze periode een verslag was te lezen over het openwaterzwemevenement in Vianen.

Dit evenement is in tien jaar tijd, uitgegroeid tot één van de grootste openwaterzwemevenementen in Nederland en met zo’n 500 startende zwemmers in 2019 staat het openwaterzwemevenement in Vianen op de vijfde plaats qua deelnemersaantallen van alle openwaterzwemevenementen in Nederland.

Stichting OWZ Merwedekanaal was al druk bezig met de voorbereidingen voor het elfde openwaterzwemevenement dat op zaterdag 11 juli zou hebben plaatsgevonden, maar toen kwam ineens het Coronavirus om de hoek kijken. Omdat er geen evenementen meer gehouden mochten worden, stopte de organisatie ook met de voorbereidingen voor het openwaterzwemmen in 2020. Voor de organisatie gaf dit wel een stuk rust, echter: de zwemmers waren wel op zoek waren naar uitdagingen.

Normaal liggen veel zwemmers in het zwembad voor trainingen en wedstrijden en gaan ze zomers naar buiten voor de openwaterzwemcompetitie. Via social media was goed te zien, dat veel zwemmers het openwater in gingen om lekker te zwemmen, aangezien ze niet naar een zwembad konden. Hierdoor is het idee ontstaan bij de KNZB en Spottijden, om een virtuele competitie op te zetten. Stichting OWZ Merwedekanaal zag hier mogelijkheden en heeft een speciaal programma hiervoor opgesteld en zich aangemeld. Zwemmers zwommen op hun favoriete trainingslocatie één of meerdere afstanden die bij de wedstrijd van het aankomende weekend horen. Uiteraard wordt gezwommen met smartwatch met gps, of met de telefoon met een tracker-app, zodat resultaten te delen zijn. Ook wie voor het eerst kennismaakte met openwaterzwemmen, kon resultaten vergelijken met andere deelnemers. Voor het openwaterzwemevenement in Vianen konden zwemmers zich aanmelden en hun tijden uploaden van 4 tot en met 12 juli, dit hebben 68 zwemmers gedaan.

Stichting OWZ Merwedekanaal hoopt ondanks het succes dat het virutele zwemmen eenmalig was en dat in 2021 weer een mooi en gezellig openwaterzwemevenement in Vianen georganiseerd kan worden. De planning is om op zaterdag 10 juli 2021 het elfde openwaterzwemevenement plaats te laten vinden.


q www.owzmerwedekanaal.nl