Nieuw tijdelijk onderkomen Boekenmarkt

leerdam • Het zestiende jaar van de Boekenmarkt Leerdam is een heel bijzonder jaar geworden. Met als afsluiting het goede nieuws dat er voor Boekenmarkt Leerdam een nieuwe tijdelijke locatie is gevonden in de oude Jenaplanschool aan de Parallelweg in Leerdam.

In februari werd duidelijk dat het oude Koningin Emmahuis een nieuwe bestemming zou krijgen. Vanaf die tijd is de Boekenmarkt op zoek gegaan naar een nieuwe locatie, dat verliep moeizaam. En al vrij snel kreeg ook de boekenmarkt te maken met de coronacrisis. Het inleverpunt ging dicht en boeken werden voor de deur gezet. Alles 'coronaproof'. De altijd zo gezellige ontmoetingen vielen weg, maar de boeken bleven komen. In kleine ploegjes werden de boeken gesorteerd. En de voorraad groeide enorm. Er werd gestart met het bezorgen van boekenpakketten: in totaal 150 pakketten. Ook de verkoop op marktplaats en bol.com werd weer opgepakt.

Helaas kon ook de grote verkoping in juni niet plaatsvinden. En de situatie werd steeds penibeler. Heel veel voorraad, maar nog geen nieuwe ruimte. Toch kwamen er lichtpuntjes. Na een motie van VHL Lokaal en SGP ging ook de politiek mee zoeken naar een oplossing. De eerste verruiming was dat er in juli toch met de nodige aanpassingen verkoop gehouden kon worden. Het werd een gezellig evenement in een gemoedelijke sfeer. Dat resulteerde in een opbrengst van 5334 euro tijdens twee weken verkoop.

In 2019/ 2020 zijn er de nodige verkoopmomenten geweest en de totale opbrengst van het zestiende jaar is uiteindelijk: 12.739 euro geworden. Op de dag dat alles weer werd opgeruimd van de boekenmarkt en het team zich afvroeg: 'Is dit nu echt de laatste boekenverkoop geweest?' kwam het mooiste moment van het jaar. Er is een nieuwe tijdelijke locatie gevonden. De Boekenmarkt gaat verhuizen naar de oude Jenaplanschool aan de Parallelweg. Dankzij de medewerking van de gemeente Vijfheerenlanden mag Boekenmarkt Leerdam een deel van dit gebouw tijdelijk gebruiken op basis van een (anti kraak) overeenkomst totdat deze plek een nieuwe bestemming krijgt.

Na de zomervakantie wordt alles verhuisd en vanaf ongeveer half september kunnen boeken weer worden ingeleverd. "Een heel mooi einde van dit boekenmarkt seizoen. Wij hopen dan ook weer heel veel mensen te mogen begroeten op de nieuwe locatie", aldus het team van Boekenmarkt Leerdam.