• Van links naar rechts Hans Eckelboom, Anjo Steen en Harry Kars.
• Van links naar rechts Hans Eckelboom, Anjo Steen en Harry Kars. Foto: Gemeente West Betuwe

Kermis Eckelboom deze week in Geldermalsen

Kermisattracties gaan weer draaien

west betuwe • De kermisattracties staan daar opgesteld tot zaterdagavond 1 augustus. Daarna strijkt de kermis neer in Beesd (vanaf 5 augustus), Herwijnen (2 september) en Heukelum (9 september).

De gemeente West Betuwe heeft op 22 juli de benodigde vergunning afgegeven. Dat gebeurde na een goed gesprek met burgemeester Servaas Stoop. Hij heeft er vertrouwen in dat de kermis veilig en verantwoord kan verlopen. Daar staat wel tegenover dat de vergunninghouder er alles aan moet doen om een en ander conform de corona-afspraken te laten verlopen. Bezoekers moeten bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand in acht nemen. De exploitant heeft de attracties daarop ingericht.


Er zijn door de burgemeester ook extra voorwaarden opgelegd voor wat betreft de beveiliging en het toezicht. De gemeente regelt bijvoorbeeld extra toezicht met inzet van buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) voor de avonduren. Het college heeft op 7 juli besloten de eerder overeengekomen huur voor de beide kermissen voor 2020 niet in rekening te brengen. Stoop: "Dit is een substantiële financiële ondersteuning van de kermisexploitant." Daarmee wordt voldaan een de wens vanuit de gemeenteraad. Op 30 juni diende Leefbaar Lokaal Belang een motie in. In de motie werd het college opgeroepen om in gesprek te gaan met de kermisexploitanten, ingediende vergunningen zo snel mogelijk af te handelen en geen extra kosten in rekening te brengen voor de leges. Veel raadsleden vonden de motie sympathiek, maar zagen ook wel veel bezwaren. Want zou de steun aan een ondernemer niet leiden tot precedentwerking. Burgemeester Servaas Stoop gaf tevens aan dat er geen sprake mag zijn van 'staatssteun' aan een individuele ondernemer. De motie kreeg toen alleen maar steun van VVD en Verenigd West Betuwe.


Steun

Anjo Steen, steunfractielid van Dorpsbelangen, verleende overigens nog wel de nodige ondersteuning bij het schrijven van de vergunningaanvraag. Ook ging hij mee tijdens de overleggen op het gemeentehuis. Binnen drie weken was alles in kannen en kruiken. Vorige week woensdag is de vergunning ondertekend door Burgemeester Servaas Stoop en Hans Eckelboom. Ook Harry Kars, exploitant van de autoscooters, Anjo Steen en Monique van Ginkel van de afdeling vergunningen waren van de partij. “Alles is in het werk gesteld om dit samen met elkaar mogelijk te kunnen maken", aldus een persbericht van Dorpsbelangen. "Laten we er met elkaar voor zorgen dat jaarlijkse festiviteiten als deze op een verantwoorde en gezellige manier doorgang kunnen vinden.”

Burgemeester Stoop: "Ik hoop dat de kermis voor zowel de exploitant als de bezoekers een succes wordt. Bovendien hoop ik dat de gemaakte afspraken effectief zullen blijken te zijn."