• Kawin-voorzitter Sagai Roege en hoofdcoach Brendon Leihitu.
• Kawin-voorzitter Sagai Roege en hoofdcoach Brendon Leihitu. Foto: Dick Aanen

Topteam Kawin promoveert naar eerste divisie

Samba gemixt met een sterk collectief

vianen/leerdam • De vereniging zit in de lift, vertellen voorzitter Sagai Roege en hoofdtrainer Brendon Leihitu vol trots. “We zijn afgelopen seizoen gepromoveerd naar de eerste divisie en we hebben het aantal teams zien groeien van drie naar zeven. Onze roots vergeten we niet. Onder begeleiding van Marcel Lopulalan in de functie van Jeugd coördinator hebben we drie jeugdteams, met veelal Leerdamse spelers.”

De beide veertigers zijn al vanaf hun tienerjaren lid van de vereniging. Heel wat jaartjes vertoonden ze hun kunsten in de Leerdamse sporthal Berenschot, samen met hun technisch begaafde Molukse medespelers. Ze leerden de fijne kneepjes van de oudere generatie spelers die de club in 1976 hadden opgericht. Die wisten je exact te vertellen hoe je op de vierkante meter een mannetje moest uitspelen. Aannemen, links, rechts, kappen en draaien. Met trucjes, luisteren naar oudere spelers, oogstrelende Sambavoetbal werd toen ook al de Landelijke Divisie bereikt.


Naar Vianen

Rond de eeuwwisseling kwam de klad erin. De club gleed sportief af. Sagai en Brendon lieten het er niet bij zitten. Met toestemming van bestuurslid en oprichter van de vereniging Max Leihitu besloten ze KAWIN in 2005 nieuw leven in te blazen. Niet langer vanuit Leerdam, maar vanuit Vianen. “We hebben vooral sinds de opening van de nieuwe sporthal, een prachtige accommodatie, ideaal gelegen langs de A2.”

Sagai: “De eerste periode in Vianen waren we heel erg gericht op individueel talent. We haalden de spelers uit regio Utrecht. We promoveerden vijf keer. Spelers met veel individuele kwaliteiten. Ze speelden het voetbal waar het publiek zo van geniet.”

"Tot 2015 hebben we topjaren gehad. Helaas ging het hele team weg na promotie vanwege veldkeuzes. Daarna kregen we twee pittige jaren en niet altijd een optimale sfeer." Brendon: “We haalden te veel rode kaarten. We betaalden per seizoen duizend euro aan boetes. Gevolg was een slechte reputatie bij de KNVB.”


Roer om

Reden om het roer in 2017 helemaal om te gooien. “We zijn veel meer gaan spelen met jongens die weliswaar individueel minder begaafd zijn, maar met meer oog voor het collectief. Vooral veel veldvoetballers uit Heukelum. Die club behaalde sinds 2016 twee keer de finale en twee keer de halve finale van het zaalvoetbaltoernooi dat jaarlijks aan het eind van het jaar wordt gehouden in de Oosterbliek in Gorinchem. Het waren mentaal ook sterke jongens. Ze waren collectief beresterk.

Het waren jongens die discipline toonde. En met slim spel. Eerst zorgen dat je achterin de nul houdt en daarvan uit opbouwen.” Er kwamen kort daarna ook spelers uit Nieuwegein, IJsselstein en Houten bij.


Eerste divisie

De aanpak had resultaat. Afgelopen seizoen werd Kawin kampioen in de topklasse. De koppositie werd al direct na de eerste speelronde bemachtigd. “Het is een heel knappe prestatie als je kijkt naar waar het team vandaan kwam. Met vrijwel dezelfde spelers is er gepresteerd om van plek 10 het seizoen ervoor, een stijgende lijn te pakken en niet meer los te laten.”

Brendon en Sagai verwachten niet dat ze dit jaar al in de hoogste regionen van de eerste divisie zullen meedraaien. “Dit seizoen willen we iedereen een kans geven om te spelen. Het doel voor dit jaar is handhaven. Het collectief staat er. Nu de juiste aanvullingen vinden en wat samba toevoegen. Ambitie is om eredivisie te spelen met regionale spelers en hopen op doorstroming vanuit onze jeugd!”

Brendon: “We spelen tegen JCK uit Utrecht, ZVG uit Gorinchem en Transito uit Werkendam. Dat zijn sowieso al zes derby’s, hartstikke leuk voor het publiek.”