Minder bezwaar door mediation

vijfheerenlanden • Bij de commissie bezwaarschriften in de gemeente Vijfheerenlanden zijn vorig jaar 77 bezwaarschriften binnengekomen. Dat zijn er maar liefst 29 minder dan in het jaar 2018.

Dat is ook wel te verklaren. In 2018 kwamen maar liefst 44 bezwaarschriften binnen tegen het besluit tot het instellen van een parkeerverbod en een eenrichtingsverkeer in Leerdam wijk Oost.

De commissie hield vorig jaar 15 hoorzittingen en bracht in totaal 69 adviezen uit.

Opvallend is dat het aantal intrekkingen veel hoger ligt dan in 2018. "Dit is onder meer te verklaren door de gewijzigde aanpak van het secretariaat van de commissie waarbij een vorm van pre-mediation wordt toegepast", schrijft de commissie in haar jaarverslag over 2019.

De commissie neemt contact op met de vakambtenaar om te kijken of hij/ zij er samen met de bezwaarmaker uit kan komen. "Wij hebben gezien dat deze gesprekken tot verschillende oplossingen kunnen leiden. In sommige gevallen bleek een nadere toelichting op het besluit al voldoende aanleiding te zijn voor bezwaarde om het bezwaarschrift in te trekken. In andere gevallen is het primaire besluit herzien vanwege onjuistheid van het besluit of door een in gezamenlijk overleg tot stand gekomen hernieuwde aanvraag. Dankzij pre-mediation was het in deze gevallen niet meer nodig het formele traject via de commissie bezwaarschriften te doorlopen."


Het is volgens de commissie verder opgevallen dat het betreffende bestuursorgaan nagenoeg altijd een verweerschrift indient. "Dit wordt als erg positief ervaren, aangezien dit de effectiviteit van de hoorzitting ten goede komt. Wel vraagt de commissie aandacht voor de opzet en kwaliteit van het verweerschrift, met name in zaken waar sprake is van een meer complex juridisch karakter."