VHL: Treurnis over doorschuiven motie

vijfheerenlanden • De oppositie in Vijfheerenlanden heeft stevige kritiek op de chaotisch verlopen raadsvergadering van donderdagavond en deels vrijdagnacht. De kritiek richt zich vooral op het onbevredigende slot van de vergadering. De meerderheid (6 voor, 3 tegen) steunde net na middernacht een ordevoorstel van Dico Baars (ChristenUnie) om een belangrijke motie van treurnis van oppositiepartij VHL Lokaal vanwege de kwestie Broekgraaf te verschuiven naar de raadsvergadering van september. Een motie van CDA over een budgetneutrale overgang naar de Omgevingswet werd nog wel behandeld. Fractievoorzitter Wim van Dijk van VHL Lokaal was furieus. Maar ook andere raadsleden spreken inmiddels hun ongenoegen uit. Ook richting burgemeester Sjors Fröhlich. "In mijn meer dan 30-jarige periode als raadslid heb ik dit niet meegemaakt", zegt SGP-raadslid Dick den Hertog. "Dit is echt het dieptepunt in de democratie van Vijfheerenlanden." De motie had nog voor het reces behandeld moeten worden, vindt Den Hertog. Desnoods op vrijdag- of maandagavond. Er stond donderdagavond een aantal stevige onderwerpen op de agenda, waaronder de Woonvisie Samen Sterk, de Sociaal Maatschappelijke Agenda, de keuze voor een Arbeidsregio en de afschaffing van de duurzaamheidsleningen. Alle onderwerpen namen veel tijd in beslag. Daar kwam bij dat de online verbindingen zeer slecht waren.

De motie van treurnis van VHL Lokaal is gericht tegen het college vanwege het grote aantal fouten dat is begaan bij werkzaamheden in de nieuwe Leerdamse uitbreidingswijk Broekgraaf. VHL Lokaal-woordvoerder Teus Meijdam noemt in de motie met name de verstoring van de natuur en de biodiversiteit en de slechte communicatie richting de gemeenteraad. Er zijn bij de werkzaamheden in Broekgraaf diverse werkzaamheden uitgevoerd die er voor gezorgd hebben dat de rustplaatsen van de heikikker en rugstreeppad zijn verstoord. Meijdan verwijt het college dat de raad diverse malen door het college op het verkeerde been is gezet.


Vragen over inschrijven scholen

vijfheerenlanden • CDA Vijfheerenlanden heeft onlangs schriftelijke vragen gesteld over het aanmeldbeleid voor de basisscholen. In een brief aan het college schrijft de fractie: 'Onlangs heeft er een onderzoek naar het aanmeldbeleid van Utrechtse basisscholen plaats gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat niet alle kinderen gelijke kansen hebben om geplaatst te worden op de school van hun keuze. De wet schrijft voor dat een kind pas ingeschreven mag worden op 3-jarige leeftijd. Volgens de uitkomsten van het onderzoek hanteren veel basisscholen een voorinschrijving. Dit resulteert dat het mogelijk is op bij sommige scholen al vanaf hun eerste levensjaar in te schrijven. Kinderen met een voorinschrijving hebben vervolgens voorrang bij plaatsing op de school. Hierdoor is er geen sprake van een gelijk speelveld voor de ouders. Door de ongelijke behandeling worden kinderen van ouders die zich wel aan de regels houden, uitgesloten voor deelname aan desbetreffende school.'
Het CDA wil nu van de portefeuillehouder weten hoe de inschrijving op de basisscholen in de gemeente Vijfheerenlanden wordt gehanteerd. De fractie is ook benieuwd of er met alle schoolbesturen contact is over de werkwijze die voor de inschrijving wordt gehanteerd en of er in de gemeente Vijfheerenlanden niet-toegestane voorinschrijvingen plaats vinden.