Overeenstemming over saneren vervuilde grond in Spijk

Hartman legt motie naast zich neer

spijk • Op één van haar laatste werkdagen als wethouder tekende Jacoline Hartman (Leefbaar Lokaal Belang) namens de gemeente West Betuwe op dinsdag 14 juli 2020 een handhavingsovereenkomst met de andere partijen. Daarin zijn de afspraken over het saneren in Spijk vastgelegd.

Het is overigens een opmerkelijke daad van de aftredende wethouder. Want een week eerder had een meerderheid in de gemeenteraad via een motie nog aangedrongen om de verontreinigde LD-staalslakken definitief te verwijderen. Naast oppositiepartijen GroenLinks, D66, Verenigd West Betuwe hadden ook Dorpsbelangen, ChristenUnie en de nieuwe coalitiepartners VVD en PvdA voor de motie gestemd. CDA, SGP en Leefbaar Lokaal Belang waren tegen.

"De raad, omwonenden en belanghebbenden, zoals de vereniging Behoud Lingelandschap, hebben zorgen over de sanering", zegt Hartman, die inmiddels geen wethouder meer is. "Ik deel die zorgen ook. Daarom stuurt het college alle gegevens die beschikbaar zijn aan de raad. Ook beantwoordt het college alle raadsvragen.”

De gemeente benadrukte vorige week in een persbericht nogmaals dat het besluit tot saneren een exclusieve bevoegdheid is van het college."Juist daarom hebben we extra oog en oor voor de zorgen van de raad. Ik hoop dat we deze zorgen met deze overeenstemming wegnemen. De raad ontvangt na het zomerreces nadere informatie van het college. De omgeving houden we zoals gebruikelijk op de hoogte van de planning van de werkzaamheden. Op dit moment weten we niet wanneer deze daadwerkelijk van start gaan.”


Er blijft toezicht op de werkzaamheden door zowel de Omgevingsdienst Rivierenland als waterschap Rivierenland. De aannemer en de eigenaar van het terrein zijn verantwoordelijk om de vervuiling ongedaan te maken en nieuwe verontreiniging te voorkomen. Zij hebben hiervoor een plan van aanpak opgesteld. Dit plan beschrijft het ter plaatse ophogen en inpakken van de staalslakken en het saneren van de vervuiling in de grond en het water. Onder de staalslakken brengen zij een ophooglaag aan, zodat deze niet in contact komt met het grondwater. Ook isoleren zij de staalslakken door deze ‘in te pakken’ in klei op folie. Deze werkzaamheden moeten binnen ongeveer twee jaar klaar zijn. De totale sanering duurt ongeveer acht jaar. Tijdens het saneren blijven de maatregelen van kracht om verspreiding van de vervuiling tegen te gaan. Het vervuilde gebied en de naastgelegen sloten blijven voorlopig afgedamd. Tegelijkertijd bouwt de aannemer een installatie om water te zuiveren. Zodra deze volledig in werking is, kan direct met het zuiveren worden gestart. Het water wordt na zuivering in de omringende sloten gepompt. Vanaf dat moment wordt ook beoordeeld of het nog nodig is om water uit de omringende sloten weg te pompen naar de Linge.