• De stadsmuur staat in de steigers.
• De stadsmuur staat in de steigers. Foto: Henk Lammertink

Gemeente zuinig op cultureel erfgoed

vianen • De gemeente Vijfheerenlanden is zuinig op het cultureel erfgoed. Dat blijkt ook tijdens de renovatie van de historische stadsmuur in Vianen.

Als bouwheer heeft Willem van Duivenvoorde in 1336 Vianen aangelegd als vestingstad.
In Vianen zijn op een paar plekken restanten van de stadsmuur (verdedigingswerken) te vinden, zo ook tegenover de Lijnbaan. Met deze verdedigingswerken kon de bisschop van Utrecht onder druk worden gezet, waardoor Vianen een betere concurrentiepositie kreeg ten opzichte van Utrecht.
Erkend restauratie bouwbedrijf, Koninklijke Woudenberg, is op dit moment bezig met onderhoudswerkzaamheden van de historische stadsmuur van Vianen. Een activiteit die de historische vereniging 'Het Land van Brederode' van harte toejuicht. Bescherming van cultureel historisch erfgoed is de historische vereniging uit het hart gegrepen.
Bij de restauratie van de stadsmuur in 1995 is de afwerking in kalkmortel met gedaagde voegen zorgvuldig bewaard gebleven, deze voegen zijn een uniek onderdeel van het monumentale erfgoed welke de stadsmuur nu eenmaal is.
Omdat de historische vereniging, hoe blij ze ook is met het onderhoud, vragen had over de gevolgde procedures, is hierover navraag gedaan bij de verantwoordelijke wethouder. Zij heeft hierop aangegeven dat de noodzakelijke vereiste stappen voor deze onderhoudswerkzaamheden zijn gezet.
De historische vereniging vertrouwt er dan ook op dat hiermee de restauratie werkzaamheden op een juiste en verantwoorde wijze zullen worden uitgevoerd.