Gevangenisstraf voor Leerdammer

leerdam • Tegen een 19-jarige jongen uit Leerdam is dinsdag 120 uur werkstraf en 200 dagen gevangenisstraf geëist waarvan de helft voorwaardelijk. De Leerdammer wordt verdacht van afpersing en drugsbezit. Het OM wil ook dat de jongen onder intensief toezicht van de jeugdreclassering wordt geplaatst. Verder vroeg het OM 1200 euro schadevergoeding.

Samen met een 17-jarige vriend lokte de Leerdammer de slachtoffers op 16 januari naar het Wieltje van Collee. De Leerdammers boden via een appgroep goedkope sigaretten aan. De twee slachtoffers hadden allebei 200 euro contant geld meegenomen om de sigaretten te betalen. Uit gesprekken op de app-groep van de verdachten, kon het OM afleiden dat de slachtoffers door de Leerdammers echt in de val waren gelokt. De twee mannen kregen bij het Wieltje van Collee om de beurt een mes op de keel. Ze moesten hun eurobiljetten en hun telefoons inleveren. De slachtoffers belden vervolgens het alarmnummer en de politie was snel ter plekke. De Leerdammers bleken bij hun aanhouding harddrugs op zak te hebben, waarvoor zij ook worden vervolgd. De slachtoffers kregen hun euro’s terug via de politie.

De 19-jarige verdachte zat al 80 dagen in voorarrest. Hij zweeg eerst tegen het Openbaar Ministerie. Na zijn vrijlating is de reclassering met 19-jarige aan de slag gegaan. Werk of scholing heeft hij nog niet, maar in de rechtbank bekende hij wel zijn aandeel in de beroving. Hij gaf op de zitting toe dat hij met het mes had gedreigd. De Leerdammer is niet eerder met justitie in aanraking geweest. Het OM vond het opvallend dat de jongen direct een zware misdaad pleegt. De verdachte zelf vermoedde dat hij onder invloed van drugs raar was gaan doen. Het OM vroeg daarom ook een verbod om harddrugs te gebruiken. Advocate Sevda Dogan gaf aan dat een werkstraf erg zwaar wordt voor de instabiele Leerdammer. De uitspraak is op 28 juli.

JPU


Doneeractie voor Alex uit Spijk

spijk • Alex Dekkers uit Spijk ging afgelopen maand nietsvermoedend naar de dokter voor een coronatest nadat hij al enkele dagen flink ziek was. Na bloedonderzoek bleek echter dat Alex acute leukemie heeft. Het leven van hem en zijn gezin staat volledig op zijn kop.

Alex is een hardwerkende zzp-er en kostwinner voor zijn gezin. Omdat de behandeling en revalidatie van Alex minstens een jaar gaat duren, zal hij dan geen inkomen hebben en dreigt het gezin in een financieel gat te vallen. Daarom zijn vrienden uit Den Bosch een doneeractie gestart op GoFundMe om Alex een steuntje in de rug te bieden waar mogelijk. Meer informatie of doneren kan via: nl.gofundme.com/f/help-je-ons-ook-mee-alex-heeft-onze-hulp-nodig.