• Op de HartenHoeve verblijven de cliënten met plezier en in goede veiligheid.
• Op de HartenHoeve verblijven de cliënten met plezier en in goede veiligheid. Foto: Christien van Harten

Onbegrip bij zorgmanege HartenHoeve over inspectierapport

'Er is ruim voldoende deskundigheid'

west betuwe • Bij de HartenHoeve is vol onbegrip gereageerd op het rapport dat vorige week verscheen.

De Inspectie ziet echter ook duidelijke verbeteringen op het gebied van de zorg die wordt verleend. “Zorgverleners maken hun professionele afwegingen over de benodigde zorg en ondersteuning op basis van gesignaleerde risico’s, wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van de cliënt.”

De Inspectie gaf de organisatie in december 2019 een zogenaamde aanwijzing om de tekortkomingen op het gebied van de verleende zorg en de aanwezigheid van voldoende deskundig personeel op te heffen. In april van dit jaar vond er een her-toets plaats.
Volgens de inspecteurs is de situatie rond het coronavirus mede oorzaak voor het niet volledig voldoen aan de vereisten van de aanwijzing. De inspectie heeft het voornemen een vervolgaanwijzing op te leggen aan Harten Hoeve om ervoor te zorgen dat de organisatie alsnog voldoet aan de resterende onderdelen van de aanwijzing.

Zorgmanege HartenHoeve heeft acht locaties in de gemeenten West Betuwe en Buren. De organisatie biedt hulp aan 75 cliënten, zowel jeugd als volwassenen, met en zonder een verstandelijke beperking. Ongeveer dertig cliënten wonen bij de instelling.


Bizar

Volgens bestuurder Christien van Harten van de Harten Hoeve BV is het te bizar voor woorden dat er opnieuw een dergelijke strenge maatregel wordt uitgesproken door de inspectie. “Enerzijds is er grote waardering voor de professionaliteit en kwaliteit van de zorg, maar anderzijds zou er geen volwaardige inzet zijn betreffende de begeleiding op de woonhuizen.” Hierbij hanteert de Inspectie volgens Van Harten onduidelijke normen: “Deze normen zijn bovendien toegepast tijdens de Covid-19-periode waarin elke zorginstelling hard heeft gewerkt om de zorgvragers zo goed mogelijk te beantwoorden. Hoe kan je inzet van medewerkers wegen en meten als je niet op de plekken zelf waarneemt wat er nog is, in een tijd waarin bovendien de zorg onder grote druk staat?”

In het rapport dat op 14 juli is gepubliceerd, is te lezen dat de HartenHoeve inmiddels voldoet aan zes van de zeven punten. Christien van Harten: “Het bedrijf is gedurende anderhalf jaar blijven werken aan essentiële verbeteringen. Na het laatste rapport werd het werken aan de punten bemoeilijkt door Covid-19. Scholen, dagbestedingen en de dagelijkse bezigheden vielen voor de cliënten allemaal weg.”

Op de HartenHoeve werden er volgens Van Harten wel elke dag verantwoorde activiteiten aangeboden en verbleven de cliënten er, ondanks het verstoorde leven, met plezier en in goede veiligheid. "Er werd zelfs zorg gegeven aan jongeren van buiten die gedurende corona thuis in de knel kwamen. En toch geeft Inspectie een onvoldoende op basis van niet kloppende roosters. Het betreft woningen waar zorg wordt geboden aan mensen met een licht verstandelijke beperking. De Inspectie schrijft in haar rapportage dat zij het niet eens is met de inzet van stagiaires en de vervanging van zieke medewerkers.”


De HartenHoeve verwacht snel aantoonbaar te hebben gemaakt dat deskundigheid en beschikbaarheid ruim voldoende zal zijn. Verder zullen er geen kinderen meer wonen binnen de HartenHoeve. “Uit het onderzoek van de Inspectie blijkt in ieder geval dat er nu géén belemmeringen meer zijn om weer nieuwe jeugdigen aan te melden binnen de dagbesteding."

De HartenHoeve hoopt dat de gemeenten na twee jaar eindelijk ook weer iets van zich zal laten horen. “West Betuwe, Culemborg en Buren zouden een dergelijk mooi zorgbedrijf in de Betuwe mogen koesteren. De Inspectie is niet voor niets gecharmeerd van het bijzondere zorgaanbod binnen deze vrolijke en creatieve sfeer: Dat vraagt om een bijzondere maatregel!”